Pozor na bezlepkové potraviny. Experti: Mívají horší výživovou hodnotu
Bezlepkové potraviny by lidé neměli považovat za zdravější alternativu běžných výrobků. Nezřídka mají totiž vysoký obsah tuku a cukru a málo bílkovin. Napsal to web britského deníku Telegraph s odkazem na výzkum evropských gastroenterologů.
Výzkumníci z Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu porovnali 654 bezlepkových výrobků s jejich protějšky obsahujícími lepek. Zjistili, že bezlepkové produkty mají z hlediska výživy zpravidla horší složení.
Jak je to s lepkem? Podívejte se na rozhovor s odbornicí na potraviny:
Jelikož lepek je vlastně pšeničný protein, obsahují výrobky o něj ochuzené často méně bílkovin a tento rozdíl „nahánějí“ vyšším obsahem tuku a sacharidů. Některé z nich – obzvlášť chléb, těstoviny, pizzy nebo mouky – obsahují až třikrát méně proteinu než podobné potraviny s lepkem.
Lepek jako cesta k obezitě a poruchám růstu
Vědci varovali, že odlišnost složení je tak výrazná, že u dětí živených bezlepkovými preparáty může vyvolat poruchy růstu i obezitu. Vyzvali proto výrobce k tomu, aby receptury změnili tak, že složení výrobků bude odpovídat jejich „lepkovým“ variantám.
„S tím, jak stále víc lidí musí kvůli celiakii držet bezlepkovou dietu, je nezbytné, aby výrobci potravin přepracovali receptury pro bezlepkové náhražky tak, aby jejich výživové hodnoty odpovídaly originálu,“ řekl člen výzkumného týmu Joaquim Calvo Lerma. „Je to důležité hlavně pro děti, protože vyvážená strava je pro jejich zdravý růst a vývoj stěžejní,“ dodal.
Lepek je bílkovina přítomná v pšenici, žitu, ječmeni a některých typech ovsa. Jeho nesnášelivost způsobuje zánět střevní sliznice, který vyúsťuje v průjmy, poruchy výživy a další neduhy. Jedinou léčbou je celoživotní dodržování bezlepkové diety.
V České republice trpí celiakií asi půl procenta populace. V řadě případů nemoc zůstane neodhalena, protože pacienti netrpí průjmy a k lékaři nepřijdou. Na druhou stranu je ale nemalé množství lidí, kteří bezlepkovou dietu dodržují, aniž k ní mají lékařskou indikaci. Před tím ale zdravotníci varují.
„Lidé, kteří netrpí nesnášenlivostí nebo alergií na lepek, by neměli bezlepkové potraviny jíst jen proto, že jim přijdou zdravější, protože to tak očividně nemusí být,“ řekl lékař z univerzity ve skotském Glasgow Naveed Sattar.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.