Montéři usazovali ve středu nový rychlouzávěr vodní elektrárny Kníničky pod brněnskou přehradou. Rychlouzávěr zajišťuje mechanické uzavření vodního přivaděče na turbínu při jeho plném průtoku a musí odolat plnému tlaku vody v přehradě. Celkové náklady na rekonstrukci jsou přes 10 milionů korun. Výroba nového zařízení začala v říjnu loňského roku a v listopadu byl vyzvednut původní pětatřicetitunový rychlouzávěr, který byl po 70 letech provozu ve stavu, který neumožňoval jeho další použití.

Celý kus je vyroben ze dvou segmentů, které byly před samotným transportem smontovány. Transport s rychlouzávěrem vyrazil ve středu v brzkých ranních hodinách z Dukovan k hrázi přehrady, kam dojel kolem sedmé hodiny ráno. O hodiny později začalo jeho náročné zasouvání do vodního díla pomocí jeřábu, který musel stát mimo hráz.

Využili jsme studeného počasí. Umístění rychlouzávěru bylo nejnáročnější částí, protože vůle byla jen pět milimetrů. Teď už zbývá udělat jen menší stavební práce a doplnit například hydrauliku. Od července bude elektrárna znovu vyrábět energii,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Jiří Bezděk.

Montáž si vyžádala úplné uzavření hráze, která bude opět zpřístupněna až příští týden. Vodní elektrárna provozovaná společností ročně vyrobí zhruba sedm milionů kWh elektřiny, což znamená pokrytí celoroční spotřeby necelých tří tisícovek jihomoravských domácností. Vodní turbína o instalovaném výkonu 3,1 MW by po nezbytných zkouškách měla začít opět vyrábět elektřinu pro část Brna a okolí od července 2017.

Fotogalerie
15 fotografií