Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kupujete novou televizi? Pozor, některé už za pár let nebudou k ničemu! Poradíme, jak vybrat tu pravou

/
  • Nákup nové televize
    17. května 2017 ● 08:00

    Toužíte sledovat své oblíbené programy na nové televizi? Pak si kromě kvality obrazu všímejte i zkratek v popisu přístroje. Prozradíme, jak přístroj vybrat, aby šel s dobou a fungoval i za tři roky.

  • 1.

    Co všechno musí televize umět?

    Televizní technika jde neustále kupředu. „TV dnes představují v zásadě výkonné počítače, kterým jejich hardware umožňuje vylepšování obrazu, jakož i běžné uživatelské operace, které je spotřebitel zvyklý provádět na počítači nebo mobilu," popisuje Petr Jiras ze společnosti Electro World.

    „Například surfování po internetu, sledování programů online, komunikace, sdílení, prohlížení fotografií a videí. Co se týče obrazové kvality, tak aktuálně nabývá na významu technologie 4K-UHD, SuperUHD, OLED, Qled, QuantumDot, HDR,“ dodává.

    Televize
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Úhlopříčka

    Udává vzdálenost v palcích nebo cm dvou protilehlých rohů. Volit byste měli nejen podle hesla čím větší, tím lepší (a dražší), ale i podle vzdálenosti, z jaké se budete na televizi dívat. Ta by měla být ideálně 2krát větší než úhlopříčka v cm. Kupříkladu u 42" (107 cm) obrazovky je minimální vzdálenost přibližně 1,3 m a maximální 2 m. Čím vyšší rozlišení, tím můžete sedět blíž.

    Úhlopříčka
    Autor: Foto: Scom, LG, Samsung

  • 3.

    3D

    Některé televize umí přehrávat za pomoci brýlí, ale i bez nich, 3D plastický obraz. V televizi si ho ale moc neužijete. Ve 3D seženete jen pár pořadů na satelitních a kabelových televizích nebo internetu a často se jedná o programy, které nebyly ve 3D natočeny, ale pouze upraveny programem. Na druhou stranu současné 3D televize umí klasické dvojrozměrné vysílání na 3D obraz převést.

    Některé televize umí přehrávat za pomoci brýlí, ale i bez nich, 3D plastický obraz.
    Autor: Foto: Scom, LG, Samsung

  • 4.

    Rozlišení

    Rozlišení udává počet obrazových bodů (pixelů) na jeden čtvereční palec obrazovky. Tedy čím větší, tím detailněji bude obraz vykreslovat. Nejnovější televize dosahují rozlišení 4K (3840 x 2160 bodů), což je dvojnásobek Full HD (1920 x 1080).

    Jenže v lepším než Full HD rozlišení stejně současné televize nevysílají. Obsah ve 4K zatím nabízí jen hrstka kanálů, speciální edice filmů na BlueRay discích a internet. Nabídka už ale pomalu stoupá.

    Nejnovější televize dosahují rozlišení 4K (3840 x 2160 bodů), což je dvojnásobek Full HD (1920 x 1080).
    Autor: Foto: Scom, LG, Samsung

  • 5.

    Hybridní televize (HbbTV)

    Chytrá televize HbbTV je spojením klasické televize a počítače. Po připojení na internet vám nabídne možnost sledovat i internetové vysílání jednotlivých stanic, digitální archiv televizí a prohlížet dodatečný obsah k jednotlivým programům.

    Předchůdcem jsou chytré televize SmartTV, které umožňují kupříkladu prohlížet internet, ale bez podpory HbbTV nezaručují, že se dostanete k veškerému obsahu, který televizní stanice pro HbbTV nabízí.

    Hybridní televize (HbbTV)
    Autor: Foto: Scom, LG, Samsung

  • 6.

    OLED a QLED

    OLED a QLED jsou nové druhy obrazovek, které zlepšují kvalitu obrazu, a najdete je na nejdražších televizích. Obě technologie nabízejí špičkový výkon, přestože každá funguje trochu jinak. Oproti běžným televizím mají lepší podání barev, umí lépe zobrazovat kontrasty a černou a mají větší pozorovací úhel, takže tolik nezkreslují obraz při pohledu z boku.

    Ovládání televize bez ovladače
    Autor: Foto: Scom, LG, Samsung

  • 7.

    Ovládání bez ovladače

    Některé moderní televize umožňují ovládat televizor bez dálkového ovládání. K přepínání programů, ovládání hlasitosti či vypnutí nebo zapnutí vám vystačí hlasové příkazy nebo jednoduchá gesta.

    Ovládání televize bez ovladače
    Autor: Foto: Scom, LG, Samsung

  • 8.

    DVB-T2

    Nepoužíváte satelit ani kabelovku? Pak si novou televizi bez tohoto označení nekupujte! Po roce 2021 bude možné na klasickou anténu naladit pouze televizní vysílání ve standardu DVB-T2 a současné vysílače DVB–T přestanou fungovat. Tento nový formát umožní i více televizních programů v jedné vysílací síti, a to dokonce i ve vysokém rozlišení (4K).

    Ne všechny prodávané televize ho ale umí přijímat. Se starou televizí budete moci sledovat vysílání, jen když si přikoupíte nový DVB-T2 set-top-box. „Všechny nové televizory 2016/2017 jsou vybaveny technologií DVB- -T2. Předpokládáme, že do roku 2021, kdy dnešní DVB-T signál definitivně vypne, bude většina domácností připravena,“ popisuje Jiras.

    VIDEO: Proč televizní vysílání přechází na DVB-T2?

    DVB-T2
    Autor: Foto: Scom, LG, Samsung

  • 9.

    Budou TV zlevňovat?

    Silnější koruna ovlivňuje ceny elektroniky. „Jedná se ale o dlouhodobější proces a ani koruna neposiluje nijak dramaticky. Fakticky se ale ceny TV techniky snižují kontinuálně a ceny jsou již nyní zajímavé,“ podotýká Jiras.

    Proč lidé kupují nové televize?
    Autor: Zdroj: Samsung

    Fotogalerie
    15 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy