Někteří lidé v Dejvicích bojují proti plánované výstavbě podzemního parkoviště v Lotyšské ulici. Ta by měla projít rekonstrukcí a parkování pro až stovku aut by mělo být její součástí. Obyvatelé však tento projekt odmítají a sepsali proti němu i petici, kterou plánují odevzdat městské části.

V internetové anketě navíc téměř tři čtvrtiny lidí záměr odmítli. Radnice však v návrzích pokračuje. Poslední jednání proběhlo v polovině března, kde podle námitek rezidentů místostarosta Prahy 6 Martin Polách (ANO) upravil možnosti, jak by mělo parkování v oblasti vypadat.

Lidé také kritizovali plánovanou rekonstrukci Šárecké ulice:

„Praha 6 bude požadovat, aby rekonstrukce zachovala maximální kapacitu legálních parkovacích stání na povrchu. Z toho důvodu navrhujeme omezit vysazování nových stromů na vnitřním okraji parku, neboť samotný park poskytuje dostatečné množství zeleně,“ řekl Polách již dříve.

„Polovina dotazovaných má v rodině dvě auta a ukazuje se, že lidé by o podzemní parkování měli zájem. Proto požadujeme, aby rekonstrukce ulice umožnila v  budoucnu případný vjezd do podzemního zakladače,“ uvedl dále Polách.

Nesouhlas místních

S tím ale rezidenti ne zcela souhlasí. „Vybudováním podzemního parkoviště se zakladačem v parku by se nesnížil počet aut parkujících po obvodu parku, ale naopak ke stávajícím přibližně 160 autům by byl přiveden provoz dalších 60 až 100 aut,“ píše se v petici. Na konci její autoři vyzývají radnici, aby bylo podzemní parkoviště z projektu rekonstrukce zcela vyňato.

Problémem pro rezidenty by také mohla být cena. Měsíčně by zde stálo stání přibližně 1000 až 3500 korun,  což se jim nezamlouvá. Praha 6 se přitom potýká s nedostatkem volných parkovacích míst zvláště v oblasti Vítězného náměstí a Jugoslávských partyzánů.

Jiní lidé tak celou petici kritizují. „Chci parkovat a volné ulice, ale nechci podzemní parkoviště. Klasika,“ napsal například Jiří na sociálních sítích, kde jej podpořilo množství lidí.