Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hana (60) se zadlužila kvůli dceři: Přišla o domov, nyní vše splácí z důchodu

Autor: ula - 
21. května 2017
06:10

Paní Hana ze severních Čech bydlela se svým manželem u tchyně v rodinném domku. Trápilo ji, jak její dcera finančně zápasí s péčí o 4 potomky, a tak se jí rozhodla pomoci. Výsledek? Netrvalo dlouho a Hana se zařadila mezi rostoucí skupinu lidí, kteří se zadlužují ve starším věku kvůli dětem nebo vnoučatům.

Hana bydlela s manželem v rodinném domku, který patřil tchyni. I když měli manželé malý příjem, dokázali s penězi celkem slušně vycházet, protože nemuseli platit nájem a o energie se dělili s manželovou matkou.

Hanu ale trápilo, v jaké situaci se nachází její dcera, která sama vychovává čtyři děti. Rozhodla se proto, že ji podpoří. Nejprve jí posílala ušetřené peníze, poté si začala brát menší půjčky.

„Když jsem viděla, jak dcera zápasí s penězi a má problém starším vnukům platit obědy, chtěla jsem jí pomoct. Nejdřív jsme jí s manželem dávali, co jsme ušetřili. Pak už nebylo z čeho brát, a tak jsem si postupně vypůjčila asi 40 tisíc korun,“ vypráví paní Hana.

Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?

Video  Naďa si půjčila na pračku, nakonec dlužila 700 tisíc. Jak se z pasti dostala?  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Ztráta střechy nad hlavou

Paní Hana počítala s tím, že když všechno půjde podle plánu, za pár měsíců bude mít dluh splacený. Obrat nastal v momentě, když zemřela tchyně a Hana s manželem přišli o střechu nad hlavou. Obec jim sice podala pomocnou ruku a umožnila bydlení na obecním statku, ale manželé museli ze dne na den začít platit nájem, který u tchyně neplatili.

„Ztráta domova pro nás znamenala úplnou pohromu. Žili jsme vždycky ve vlastním, kde jsme platili jen energie. Nájemné za statek jsme z našich příjmů zvládali pokrýt jen tak tak. Přestala jsem splácet půjčky, protože jsem neměla z čeho. Teď mám na krku exekuce. Snažím se dluhy splácet, ale z důchodu je to velmi těžké,“ popisuje Hana.

Dluhy v produktivním i postproduktivním věku

Zatímco muži mají nejvyšší průměrný dluh (33 200 korun) ve věku mezi 45 a 54 lety, ženy dosahují maximální výše dluhu až později – ve věku 55 až 64 let, s průměrem téměř 30 000 korun. Zadluženi jsou rovněž lidé v postproduktivním věku 65 a více let s průměrným dluhem 27 000 korun. Dlužníci v nejvyšší věkové kategorii pocházejí především z Moravskoslezského a Ústeckého kraje.

„Zadluženost lidí ve věku nad 65 let je velký problém, protože z průměrného důchodu ve výši kolem 11 500 korun se dluhy splácí velmi těžko. Z našich zkušeností navíc víme, že si lidé v pokročilém věku velmi často berou úvěry místo svých rodinných příslušníků, kteří by z různých důvodů úvěr sami nedostali a zpravidla ani nejsou schopni tyto závazky sami splácet,“ dodává Markéta Kolářová, tisková mluvčí společnosti KRUK.

Šťastný konec? 

Hana neviděla možnost, jak se z dluhů dostat, když její případ převzala společnost na vymáhání pohledávek. Spolu s nimi probrala možnosti a jediné, co může splácet, je 500 korun měsíčně, více jí její důchod nedovolí.

Hana navíc patří k těm „šťastnějším“ rodičům, kteří se zadluží kvůli potomkům. Ti mnohdy nechají své blízké v jejich dluzích utopit, ale do Haniných splátek se už začíná zapojovat i její dcera.

103 tisíc Čechů bankrotuje. Kdo na nich v bídě ještě vydělá? Podívejte se na rozhovor:

Video  103 tisíc Čechů bankrotuje. Kdo na nich v bídě ještě vydělá?  - Klára Bruclíková, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...