Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Premiérem po Sobotkovi měl být Zaorálek. Zeman ho chtěl jmenovat

Autor: ČTK, vei, val - 
9. května 2017
13:45

Chybělo málo a do čela vlády se postavil současný ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Prezident Miloš Zeman byl připraven ho jmenovat v případě, že dojde na demisi premiéra Bohuslava Sobotky. Řekl to při úterní návštěvě Libereckého kraje.

„Byl bych velmi nerad, kdyby předvolební kampaň destabilizovala činnost vlády. Proto po demisi ministerského předsedy jsem byl připraven hned po návratu z Číny jmenovat Lubomíra Zaorálka novým ministerským předsedou. Konzultoval jsem to při svých setkáváních s některými představiteli koaličních stran, původně ohlášená demise byla ale nakonec stažena,“ řekl v úterý Zeman.

Premiér Sobotka místo ohlášené demise nakonec poslal na Hrad návrh na odvolání ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Navrhoval, aby skončil k úternímu dni. Tomu ale Zeman zatím odmítá vyhovět.

Zeman v úterý v Liberci zopakoval, že Babiše lze odvolat až poté, co bude vypovězena koaliční smlouva. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle něj podpisem koaliční dohody mezi ČSSD, KDU-ČSL a ANO dobrovolně vzdal části svých pravomocí. Podle prezidenta vláda demisi neschválila, dokonce o ní vůbec nejednala, proto by se týkala jen premiéra.

Zeman: Ústavu znám

Prohlásil také, že ústavu dobře zná a respektuje právo ministerského předsedy navrhnout odvolání jakéhokoliv člena vlády. Zdůraznil ale, že koaliční smlouva nynější koalice uvádí, že premiér to učiní pouze za předpokladu, že s odvoláním ministra souhlasí předseda dané koaliční strany, což je v tomto případě sám Babiš. „Neříkám, že to nebudu respektovat, pouze jsem jasně řekl, že je potřeba odstranit překážku, kterou se premiér dobrovolně omezil,“ konstatoval.

Video  Sobotka o trapné chvíli na Hradě: Hodně jsem se ovládal, chtělo to pevné nervy.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zaorálek na Twitteru uvedl, že Česko premiéra má. „O žádných jiných alternativách není třeba teď spekulovat. Budu se snažit přispět k tomu, aby stávající vnitropolitická krize byla co nejdříve vyřešena. Já na žádnou další funkci neaspiruji,“ napsal.

Sobotka už v pondělí uvedl, že ústava v této věci nezná žádné podmínky a podobný názor má i většina ústavních právníků. Předseda vlády proto vyzval Zemana, aby základní zákon státu respektoval a jeho návrh na odvolání Babiše přijal. K tomu v úterý prezidenta v Liberci vyzval i poslanec a krajský zastupitel Jan Farský (Starostové pro Liberecký kraj), který mu předal výtisk ústavy s červeně zatrženým článkem 74: „Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“

„Žádný jiný výklad tento článek neumožňuje,“ řekl na setkání s prezidentem Farský. Později řekl, že „článek 74 říká, že pokud premiér požádá o odvolání některého z členů vlády, tak to prezident prostě udělá. On nerozhoduje, on nehodnotí, nic nepodmiňuje, ale prostě to udělá.“ Ústava je podle Farského zákonem číslo jedna a žádná smlouva není nad ní. „Je to základní stavební kámen demokracie,“ řekl. Míní, že prezident ústavu nerespektuje, což je podle něj nebezpečný precendens. Stejný názor má také jeho stranický kolega, starosta Chrastavy, senátor Michael Canov a podobně se vyjádřili i další účastníci úterního setkání s prezidentem.

Vše o vládní krizi čtěte ZDE

joudajoudovy ( 9. května 2017 14:24 )

nazor odbornika: "Pro prezidenta platí, že může činit vše, co mu Ústava nezakazuje. Když Ústava přikazuje prezidentovi, aby v jistých případech odvolal ministerského předsedu, to neznamená, že ho nemůže odvolat v jiných případech. K tomu nejsou třeba Ústavní právníci. Právo prezidenta odvolat jen ministerského předsedu je nesporné. Jestliže se někteří právníci vyjadřují jinak, tak jsou to lobbisté, kteří z pozadí ovládají zákonodárce. Co způsobují, vidíme na současném stavu justice. tim padem, halekani politiku a kritiku, ze odvolani prezidentem ma byt dle ustavy jak to resi tradice, je silne zavadejici a dezinformacni. no jo, vasa havel si naplnil kalhoty dalsim prusvihem. pujdeme mu zapalit svicku kdyz mu ustavni pravnici doporucovali, aby ustava byla provizorni a nasledne se vydala i s provadecim predpisem a vykladem, nikdo je nevyslysel. tak proc dnes tolik kriku? podobnych zakonnych zmetku tu mame mnoho a nikdo z tradicnich politickych stran, vcetne kalouska, napravu nezajistili a sami o zakonech i jejich slepencich ani nic nevedi. nakonec cemu se divit, kdyz mezi poslaneckymi star sedi rychlokvasky z pravni fakulty ci pravnici bez advokatnich zkousek. nestalo by konecne za uvahu aby se volic zamyslel nad odvedenou praci sveho poslance, ktery v PS nesedi pro zbohatnuti, okrasu, vykecavani se, honeni si megaega, spradani piklu, prodavani hlasu, kdy ruka ruku myje atd. ale ze tam jsou za lidi, kteri je plati ze svych, sakra, vydrenych dani a zadaji kvalitu? vsechny aparatciky sedici min. 8.roku u koryt (dve volebni obdobi), vyhnat do prace. i zapad razi praxi 2x a dost!"

joudajoudovy ( 9. května 2017 14:02 )

bosobo (bohus sobotak), s tuctem poradcu a analnich soukmenovcu nevi...., neumi...., nerozumi.... chlapci se proflakli! nastane-li krizova situace jenz sami spunktovali, chovaji se jak vystraseni jelimanci a tak vsichni sborem za tim velkym turem, v doprovodu stebetani mistniho kuru

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa