Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

ČSSD proti Zemanovi: Ministři s prezidentem do Číny neodletí

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
9. května 2017
11:47

Jen dva dny před odletem odmítají ministři za ČSSD letět s prezidentem Milošem Zemanem do Číny. Zeman stále odmítá odvolat z vlády vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO). Součástí delegace měli být ministr zahraničí Zaorálek, zdravotnictví Ludvík, vnitra Milan Chovanec a také ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Ten jako jediný poletí.

„Za současné politické situace se bohužel zahraniční cesty do Číny nemohu zúčastnit. Dnes jsem to oznámil na Pražský hrad,“ oznámil ministr vnitra a 1. místopředseda Milan Chovanec své zrušení cesty do Činy na Twitteru. Víc ho podle tiskového odboru ministerstva nebude komentovat.

Cestu odřekl také minsitr zahraničí Lubomír Zaorálek, mimojiné také další z místopředsedů ČSSD. „Do Číny nejedu kvůli vnitropolitické situaci. Jako člen vedení ČSSD budu součástí vyjednávacího týmu. Dnes posílám dopis s vysvětlením na Hrad. Místo mě pojede do Číny můj náměstek Martin Tlapa,“ řekl Blesk.cz Zaorálek. 

Video  Sobotka o trapné chvíli na Hradě: Hodně jsem se ovládal, chtělo to pevné nervy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

A připojil se také další z ministrů ČSSD. Šéf zdravotnictví Miloslav Ludvík to oznámil jen velmi stroze. Je ale evidentní, že svou cestu ruší stejně jako kolegové z ČSSD kvůli vládní krizi a postoji Miloše Zemana - neodvolat Babiše z vlády.

„Z pracovních a vnitropolitických důvodů do ČLR neletím,“  napsal Ludvík na Twitter. 

Jediným z řad ČSSD, který poletí s prezidentem Zemanem do Číny, tak bude její služebně nejmladší člen vlády - ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček. Tuto cestu prý vykoná po konzultaci s premiérem Bohuslavem Sobotkou. 

„Čekají mne v Číně předem plánované důležité schůzky s čínskými partnery a podnikateli, které chceme uskutečnit, protože jde o jednání ve prospěch českého průmyslu,“ řekl Havlíček Blesk.cz

O situaci má odpoledne jednat v Lidovém domě politcké grémium ČSSD. 

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček komentoval rohodnutí Chovance jen krátce na twitteru. Dnes je na cestě s prezidentem po Libereckém kraji.

Další podrobnosti zjišťujeme. 

Milan Chovanec se setkal v pondělí na Pražském hradě s Milošem Zemanem i Andrejem Babišem:

O politické situaci v úterý jednalo také vedení opoziční TOP 09. „Setrvání ministra Babiše ve vládní funkci nás v očích domácí i světové veřejnosti řadí do společnosti banánových republik. Pokládáme za nezbytné, aby ministr financí svoji funkci opustil co nejrychleji,“ usneslo se vedení strany v čele s předsedou Miroslavem Kalouskem. 

Miloš Zeman podle TOP 09 opovrhuje zákony a ústavou České republiky. „Předsednictvo TOP 09 a všichni poslanci a senátoři TOP 09 proto důrazně žádají prezidenta republiky Miloše Zemana, aby splnil svoji ústavní povinnost a na návrh předsedy vlády ministra financí bezodkladně odvolal,“ dodalo vedení TOPky. 

VŠE O VLÁDNÍ KRIZI NAJDETE ZDE

aIIahakbar ( 10. května 2017 07:00 )

Ještě před Vánoci tvrdil v rozhovoru pro Blesk.cz, že by se rád jednou stal pražským primátorem. Teď udělal z politiky krok zpět. Dvacetiletý slabozraký autista Mikuláš „Miki“ Kopas (alias zdenekk) skončil v TOP 09, díky které se stal slavným na diskusích Blesku. Angažovat se chce jako nestraník, protože prý v současných stranách není prostor pro jeho názor. Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/467684/miki-proslul-tykackou-se-schwarzenbergem-mlady-aut ista-v-top-09-skoncil.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

aIIahakbar ( 9. května 2017 19:37 )

Když plešatý netáhlo Sobotka potřeboval sestavit vládu, tak mu byl Babiš dobrý. Inu, typický socanský paskřivec.

janetazahro ( 9. května 2017 19:00 )

Tak si ctu co jste dnes vyplodili a usmivam se, jak se tady jeden pred druhym predhanite a slintate si u toho rozcilenim na bradu. U jedno prispevku se musim ale zastavit : " VYHLASIME OBCANSKOU NEPOSLUSNOST " . PRO 1912 : TÁK TOHLE BY SI PRAL TEN TVUJ GURU NA HRADE ? No,tak to je pekna ubohost. Nechteli byste rovnou obcanskou valku, aby si vas BUH zajistil prezidentske kreslo na pristi obdobi 6? Preference mu klesaji a klesat jeste budou, tak co jeste vytasite jako posledni trumfy alias podrazy pred volbami ? VOLICI NEZAPOMENTE : Zeman nas chce zatahnout pod kridla putimovskeho Ruska !!! Uprimne se divim, ze dnes Zeman nesalutoval na Ruskem Velkem namesti, zaveseny do Putina, ovcacka a Mynare. Vlastne se s nim setka v Cine, kde mu P. prislibi financovani prezidentske kampane .

ivoadller ( 9. května 2017 17:33 )

To mě u tebe ani nepřekvapuje.

ivoadller ( 9. května 2017 17:26 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa