Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rodina paterčat přišla o dávky: Na elektroniku za 18 tisíc vzali peníze z druhé sbírky

Autor: ljš - 
9. května 2017
10:42

Dostali 600 tisíc a to je přivedlo téměř na mizinu! Rodiče paterčat kvůli problémům s původní sbírkou, kterou pořádal Klub dvojčat a vícerčat, přišli o všechny sociální dávky. Jak přiznala matka dětí Alexandra Kiňová, na běžném účtu je rodina téměř na nule. Nyní proto musela na své výdaje použít peníze z nové sbírky.

616 tisíc z první sbírky převedl Klub vícerčat po sporu s matkou na pražský magistrát, který už ale mohl peníze rodině jedině darovat. Učinil tak v polovině března a rodina tím rázem přišla o dávky. Háček je však v tom, že obdržené statisíce může použít pouze pro paterčata a nikoli na běžné výdaje jako jsou potraviny, léky nebo benzín.

"Nechali nás na holičkách. Mám doma šest hladových dětí a ani korunu rezervy," řekla v rozhovoru pro Mladou frontu Kiňová. Rodina se tak zřejmě musela s neočekávanými výdaji uchýlit ke krizovému řešení a v posledních týdnech několikrát využila účet nové sbírky, kterou v její prospěch vede Rodinné centrum Milovice.

Zatímco dříve z účtu odcházely většinou pouze menší částky na obědy a různé kroužky staršího bratra paterčat Tonyho, nyní šlo o větší sumy. Na konci dubna musela rodina podle údajů z transparentního účtu zaplatit 4800 korun za vedení účetnictví sbírky a o pár dní později pak vybrala z bankomatu 1100 korun. Poslední záznam na kontě je pak z neděle, kdy rodina v obchodě s elektronikou zaplatila za zboží bezmála 18 tisíc korun.

Podle právničky Kláry Samkové, které rodiče paterčat zastupuje, je situace neúnosná. O pomoc bude žádat přímo ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou. Chce zpátky získat dávky, které se pohybují ve výši asi 27 tisíc korun. "Rodina bude muset těch 600 tisíc vyčerpat, a teprve když budou na nule, dávky jim obnoví. Za této situace jim budu doporučovat, aby peníze z daru vrátili, protože jinak je to pro ně ohrožující. Nemůžou z nich platit třeba třináctitisícový nájem bytu, respektive mohli by uhradit jen pět osmin nájmu," dodala. 

Rodinu nyní přitom čeká těžké období. V červnu paterčata oslaví čtvrté narozeniny a přijdou tím o pečovatelky. Od září potom nastoupí do školky, což bude vyžadovat značné výdaje. Skončí tím však rodičovská dovolená jejich otce Antonína, který od září nastoupí do práce.

Rodinné centrum Milovice také pravidelně zveřejňuje seznam věcí, které by rodina potřebovala. Pokud chcete pomoci i vy, najdete ho ZDE››.

Video  Paterčata na srazu vícerčat  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...