Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Srab.“ Babiš čelí zlobě za neúčast u Moravce. „Doprčic,“ klel Sobotka

Autor: simao - 
7. května 2017
17:00

Je to srab, bojí se. Na hlavu Andreje Babiše (ANO) se v neděli snesla kritika za to, že odmítl přijít do Otázek Václava Moravce. Jeho židlička zůstala ve studiu prázdná, moderátor upozorňoval, že vicepremiéra zvali, ale nereagoval. Zareagoval až v poledne, když začínal přenos. Nechtěl prý jít do situace šest proti Babišovi. V pořadu přitom zaperlil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Mj. rázným „doprčic“. A sociální sítě měly o zábavu postaráno.  

„Čau lidi, jděte klidně ven, v OVM dneska nebudu,“ vzkázal na Twitteru Andrej Babiš a zarmoutil televizní diváky, kteří se těšili na přestřelku u Moravce mezi ním, premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) a dalšími politickými lídry včetně Miroslava Kalouska (TOP 09).

Feri s Adamovou: Srab Babiš

Babišovo rozhodnutí vzbudilo řadu reakcí, často opovržlivých. „Ahoj lidi, zaseknul jsem se ve výtahu. Zavolejte prosím technika, moc dlouho tu nevydržím. Zatím budu chodit kadit do jednoho rohu, spát v druhým a k večeři sním svůj pásek. Ok ne, nepřišel jsem, protože jsem srab,“ komentoval neúčast šéfa ANO Dominik Feri (TOP 09).

Jak okomentoval Babiš svou nepřítomnost v debatě u Moravce? A co si o tom myslí Sobotka?

Video  Babiš nepřišel do televizní debaty 2  - Jakub Veinlich, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Chystá se prý i na středeční demonstraci proti Babišovi, kterou organizátoři svolávají (nejen) na Václavské náměstí v Praze, ale třeba i v Brně a Olomouci.

A přisadila si i místopředsedkyně Topky Markéta Adamová. „Srab byl, je a bude. Vysvětlovat své příjmy do Sněmovny taky nepřišel,“ napsala na Twitteru a pokračovala: „Že Andrej Babiš nemá koule přijít do OVM? A taky nemá páteř, zato má hroší kůži a myslí si, že Češi na to mají mít dost silný žaludek.“

Podle poslankyně Adamové se Babiš lidem vysmívá. „Pár dnů zpátky Babiš vytasil s tím, že ho chtějí všichni umlčet. Inzeráty s přelepenými ústy byly všude. Dnes mohl být v jednom z nejsledovanějších politických pořadů a mluvit, hájit se, vysvětlovat. Ale jak je u něj zvykem - neb je to člověk bez páteře - nepřišel,“ dodala.

Obsáhlejší vyjádření, proč se rozhodl k Moravcovi nejít, uveřejnil Andrej Babiš na sociální síti. „Uvědomil jsem si, jak to tam bude vypadat. Pět lídrů parlamentních stran a pan Moravec? To je šest proti Babišovi. Co bych tam s nimi dělal? Proč bych je nechal opakovat pořád dokola ty stejné lži, na které nechtějí slyšet odpovědi?“ kladl si Babiš řečnické otázky.

VIDEO: Andrej Babiš byl ve čtvrtek hostem studia Blesku. Předtím, než Sobotka otočil a rozhodl se, že ho odvolá. Mluvil mj. o trestním oznámení kvůli nahrávkám

Video  Celý rozhovor s Babišem: Vím, kdo na mě sbírá kompro! A svatbu s Monikou do toho netahejte  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Chovanec: Snad dorazí aspoň do Sněmovny

Zatímco vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ve studiu hlásil, že se Andrej Babiš bojí, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si stěžoval, že šéf ANO nepřijel obhájit práci svou a svých ministrů. Označil to za „zbabělost“. „Myslím si, že je to otázka strachu z konfrontace s argumenty,“ říkal po přenosu, který se natáčel jako obvykle na žižkovské televizní věži, šéf lidovců Bělobrádek.

Rozlíceně reagoval na Twitteru poslanec z ČSSD Antonín Seďa. „To, že A. Babiš odmítl svoji účast v ČT, ukazuje na aroganci a zbabělost vůči veřejnosti,“ míní.

Zostra se do Andreje Babiše pustil ministr vnitra a první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Babiš je podle něj „lhář a zbabělec“. „Snad dorazí ve středu aspoň do Sněmovny, kam ho lidé zvolili,“ upozorňuje na mimořádnou schůzi, kterou podnítili ODS a TOP 09 kvůli nahrávkám Andreje Babiše.

Ten však přešel do protiútoku. „Mě obviňuje premiér Sobotka, co nikdy nedokázal uspokojivě vysvětlit, kde vzal peníze na nákup svého bydlení? Obviňovat mě bude ministr Chovanec, který si koupil byty od dodavatele aut na svém ministerstvu,“ navezl se Babiš i do Chovance.

„Není žádnou záhadou, proč Andrej Babiš nepřišel do OVM. Je zvyklý na ′svoje′ novináře. Nepříjemných otázek a svobodné debaty se bojí,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala. Prostor se však otevřel i pro další nejrůznější komentátory a vtipálky.

Sobotkovo rázné „doprčic“

V samotných Otázkách Václava Moravce bez Babiše zaujalo hned několik momentů. Premiér Sobotka se v jednu chvíli rozohnil a začal klít. Ovšem tak nějak po „sobotkovsku“. „Když něco slibujete na zdraví svých nejbližších, tak to přece říkáte vážně, doprčic,“ rozohnil se premiér, když mluvil o tom, zda Andrej Babiš úkoloval v minulosti svá média.

„Doprčic, premiér řekl ′doprčic′. Být nukleární velmoc, jdu do krytu, protože to je to nejpřísnější, co Bohuslav Sobotka asi kdy řekl. Chápu, že Andreje tolik vytáčí. Na něj řve slovensky a premiér na něj ′děkuji, jste rozhořčen, pane vicepremiére′. Z toho bych po třech letech asi taky končil,“ komentoval situaci na Facebooku Jakub Janda z Evropských hodnot.

Vedoucí projektu Demagog.cz Jan Tvrdoň pobavil: „Premiér řekl ′doprčic′. Čeho se ještě dočkáme? ′Hrome!?′ ′Nebesa!?′“

VIDEO: Podívejte se, jak probíhá v posledních dnech vyhrocená vládní krize a co za ní stojí

Video  Vládní krize přehledně: Takhle graduje válka Sobotky, Babiše a Zemana  - Klára Brunclíková, David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

oltec ( 8. května 2017 08:50 )

poblion ano je to tak a myslím že by se měli slušní lide postarat o podporu pana Babiše když na fb se svolává proti němu kavárna

1_2_3 ( 8. května 2017 03:34 )

Babiš má pravdu, co by tam dělal s těma chudákama. Všech 5 sesadit, sfině zlodějský. To je jen proto, že by měli prokázat nabytí majetku. Sobotka je celému světu pro smích. Podám demisi, nepodám demisi, podám demisi, nepodám demisi, kašpar bláznivej, Kalous ožrala zlodějská at už jde do perdele, ten měl svoje období, zkurvil ho na všech frontách. Sami si nakradli a obyčejný občan zas jen utřel. Sfině zlodějský, všechny vypráskat.

lev1 ( 8. května 2017 03:15 )

Celá ta sebranka co toužebnš čekala na Babiše byla Babišem již poslána do dámského přirození a národem ve volbácch bude poslána per rectum neboli do řiti

1pravda1 ( 7. května 2017 23:25 )

Jistě jste tu Moravcovu nedělní frašku ani neviděl

jafratatita ( 7. května 2017 22:43 )

Takovou zhovadilost muselo dat hodne prace

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa