Běháte, abyste zhubli? Pak musíte vědět, kdy a co jíst!

  • Běháte, abyste zhubli? Pak musíte vědět, kdy a co jíst!
    6. května  2017 
     06:00

    Pokoušíte se shodit přebytečné kilogramy a kromě zdravějšího jídelníčku jste začali třeba běhat? V pořádku, ovšem nezapomeňte na to, že pokud chcete snížit množství tuku v těle, musíte vědět, co jíst před cvičením, během něj a po něm.

     

  • Proč je to tak důležité?

    Autor: Profimedia

    Pohybová aktivita je při hubnutí důležitá, ale jak říká nutriční terapeutka Dana Šímová, je důležité také upravit jídelníček. „Abyste měli dostatek energie během cvičení a neměli hlad po něm, je důležité jíst správně od začátku dne a nezapomínat na některá pravidla,“ říká. Chodíte běhat? Pak je nutné vědět, kdy a co jíst před během, během něj a po něm. Jak vysvětluje Kyle Pfaffenback, profesor fyziologie a výživy na Oregonské univerzitě, jakmile budete jíst správně, optimalizujete vaše cvičení a dovolí vám to, aby se svaly rychleji zotavily a také se pravidelnému běhu přizpůsobily.

  • Co jíst před běháním

    Autor: Profimedia

    Podle sportovního výživového specialisty Vishala Patela ze společnosti Nuun, která spolupracuje s elitními sportovci, nemusíte jíst před během nic, pokud běžíte rychlostí zhruba 4 až 5 km/h. „Jestli běžíte jen pár kilometrů, klidně na jídlo zapomeňte. V těle máte dostatek glykogenu ve svalech, abyste to zvládli. Napijte se jen vody nebo nízkokalorického sportovního nápoje předtím, než vyrazíte, abyste nebyli dehydrovaní,“ říká. Jestli však běžíte rychleji nebo se chystáte uběhnout více než 5 kilometrů, snězte 50 až 60 gramů komplexních sacharidů, jako jsou ovesné vločky nebo banán.

    Pokud se chystáte běhat, nezapomeňte taky na výběr správné obuvi. Podívejte se na naše VIDEO, ve kterém vám poradíme, jak na to:

    Video se připravuje ...
    Boty základ běhání! Jak si vybrat ty správné? • VIDEO: Adam Balažovič

     

  • Kolik hodin před cvičením naposledy jíst

    Autor: Profimedia

    Tyto sacharidy jsou zdrojem rychlé energie (mění se v těle na zásobní polysacharid glykogen), kterou tělo využívá zejména při anaerobní námaze. Díky tomuto množství sacharidů udržíte zásoby glykogenu v normě. A kdy jíst? „Chcete-li hubnout, je vhodné jíst asi 1,5 hodiny až 2 hodiny před cvičením, abyste nezatížili trávicí systém a spalovali energii ze zásob, tedy z tukové tkáně,“ radí nutriční terapeutka Šímová. Chystáte se na náročnější tempo tréninku nebo na intervalový sprint? Večer předtím snězte jídla bohatá na sacharidy, jako jsou těstoviny, rýže nebo quinoa. Samozřejmě vyvážené bílkovinami a zeleninou.

  • Co jíst, když běžíte

    Autor: Profimedia

    Pokud běžíte méně než hodinu, pak vám stačí naprosto voda. Ne moc teplá a ne moc ledová. Jakmile se ale chystáte běžet delší dobu (jste už trénovaní běžci), měli byste během toho popíjet nízkokalorický nápoj na bázi elektrolytu. „Přidané elektrolyty (zejména sodík a draslík) zvýší funkci svalů a pomáhají jim zadržet tekutiny, dodávají jim kyslík a zabezpečují správnou funkci,“ říká Vishal Patel. „Lepší je získat je z tekutin než z pevného jídla, pak se rychleji dostanou do svalů.“

    Pokud víte, že poběžíte více než 90 minut (třeba maraton), snězte každých 25 až 30 minut asi 20 gramů sacharidů. Pomůžete tak svalům, aby si udržely dostatek glykogenu, a bude se vám lépe běžet. Vhodné jsou sportovní nápoje, gely a podobně. „Jakmile to nebudete dělat, váš mozek si uvědomí, že máte nízkou spotřebu paliva, a vaše svaly začnou zpomalovat.“ Kombinace elektrolytů a sacharidů při delším běhu pomůže udržet vaše tempo a pomaleji se unavíte.

  • Co a kdy jíst potom, co doběhnete?

    Autor: Profimedia

    V případě, že běháte, abyste zhubli, pak není vhodné jíst hned poté, co dosupíte domů. „Ideální je, když se najíte asi 1 až 1,5 hodiny po skončení. Vhodnou variantou jsou kvalitní bílkoviny doplněné sacharidy, například tedy kuřecí maso, vejce, ryby nebo tvaroh a hodně zeleniny,“ radí nutriční terapeutka Dana Šímová. Pokud však chcete nabrat svalovou hmotu, pak byste se měli najíst do půl hodiny po cvičení. V tomto případě jsou zapotřebí sacharidy (například banán, musli tyčinka, ovesné tyčinky s mandlemi atd.) a do dvou hodin je třeba sníst jídlo, které bude kombinací bílkovin i sacharidů, například tedy kuřecí maso s vařenými brambory nebo rýží doplněné zeleninovým salátem.

     

     

     

     

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji