Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka stahuje demisi a chce odvolat Babiše: „Politickou sebevraždu nepáchám“

Autor: všm, simao, vei, val - 
5. května 2017
12:01

Premiér nečekaně otočil. Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž v pátek oznámil, že stahuje demisi, kterou chtěl podat za celou vládu. Odůvodnil to Milošem Zemanem, který nastínil, že demisi by zřejmě vnímal jen jako Sobotkovo odstoupení, nikoliv jako odstoupení celé vlády. Premiér zároveň navrhl odvolání Andreje Babiše (ANO) z pozice ministra financí. Své kroky vysvětlil následně v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

Předtím, než Bohuslav Sobotka (ČSSD) usedl v křesle Ptám se, pane premiére, svolal na Úřad vlády tiskovku, na které opět překvapil. Naposledy tam oznámil demisi celé vlády, o čemž nevěděli ani jeho blízcí spolupracovníci. V pátek přišel s tím, že žádná demise nebude! Premiér uvedl, že naopak odešle Zemanovi návrh na odvolání ministra financí Babiše z vlády.

Video  Sobotka v Blesku: O (ne)demisi, potupě na Hradě a Babišových nahrávkách  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Politickou sebevraždu nepáchám, míní Sobotka

Páchá tím Sobotka politickou sebevraždu? „Kdepak, já bojuji za principy politické kultury. A chci jasně říci, že neustoupím,“ řekl v pořadu Blesk.cz Sobotka.

Čelil také dotazu, zda by se uživil i mimo politiku. „Mám právní vzdělání, takže jsem schopen se živit v právní oblasti,“ upozornil Sobotka. Jednoho dne z politiky patrně odejde, ale současná situace ho prý nutí, aby neutíkal z boje a bojoval za věci, kterým věří.

Sobotka pro Blesk: Poslal jsem na Hrad odvolání Babiše

Video  Sobotka pro Blesk: Poslal jsem na Hrad odvolání Babiše.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle premiéra se nyní rozhoduje o charakteru Česka v příštích letech. „Já jsem zkusil jednu cestu, která mi připadala rozumná. Pro prezidenta, pro koaliční partnery,“ doplnil. Nyní chce zkusit jinou.

Za „vražednou věc“ označil Sobotka podezření, že se Andrej Babiš coby ministr financí vyhnul placení daní. Podle Sobotky není ani možné, aby člen vlády úkoloval novináře ve svých vlastních novinách. Oba důvody by dle něj stačily na odvolání jakéhokoli člena vlády. A Sobotka chce prý měřit všem stejným metrem.

V ČSSD Sobotkovi nadávali

„Vláda se mohla rekonstruovat, mohl být jiný premiér, mohl být jiný ministr financí,“ řekl Sobotka ve studiu Blesk.cz. Uvnitř sociální demokracie prý padala různá jména, kdo by jej mohl v čele vlády nahradit. „Nikoho konkrétního jsem oficiálně nenavrhl,“ podotkl premiér. Byl však prý připraven ustoupit a vládu dál nevést.

Váží si toho, že jej vedení ČSSD v posledních dnech podpořilo. „Musím říct, že mi také nadávali, protože oni to nevěděli,“ připustil Sobotka, že reakce na jeho rozhodnutí o demisi celé vlády byly různé. „Překvapil jsem i lidi ve svém blízkém okolí,“ přiznal Sobotka.

Vycházel prý i z toho, že v České republice se „všechno vykecá“. Zároveň šlo o rozhodnutí, které musel udělat on sám. Nyní doufá, že bude mít podporu také ohledně dnešního rozhodnutí. Jde prý o to, „co můžeme členovi vlády tolerovat a co už ne“. Nechce před tím „strkat hlavu do písku“. „Pokud bude ministr financí odvolán, předpokládám, že hnutí ANO bude moci předložit novou nominaci na ministra financí,“ řekl.

Jak premiér otočil

Sobotka se při své páteční tiskovce odvolával na jednání s prezidentem Milošem Zemanem. „K mému překvapení začal prezident republiky interpretovat ústavu v rozporu se zvyklostí. Miloš Zeman začal tvrdit, že s demisí premiéra nekončí celá vláda. V takové situaci nedává má demise žádný smysl. Ministr financí Andrej Babiš, který je zatížen skandály, by ve vládě zůstal a nebyl by naplněn smysl, proč jsem demisi zvažoval,“ říkal premiér.

Rozhodl se tak poté, co ve čtvrtek navštívil prezidenta Zemana na Hradě. A čelil tam potupě. To když od něj Zeman čekal, že přinese demisi celé vlády. Sobotka ji však chtěl podat až po návratu hlavy státu z Číny. Zeman si jej tak „vychutnal“. A než Sobotka domluvil, otočil se k němu zády a opustil sál.

VIDEO: Podívejte se, jak se Miloš Zeman otočil na Hradě zády k Sobotkovi a opustil sál

Sobotka nyní věří, že Zeman bude postupovat dle ústavy a Babiše bez odkladu odvolá. Babišovi vytkl i situaci kolem nahrávek, dle něj měl šéf ANO úkolovat novináře v médiích, která v minulosti vlastnil.

Babiš: Zoufalé hry sociální demokracie

Ministr financí Andrej Babiš v reakci pro Blesk.cz uvedl, že Sobotka v pátek dokázal, že je nekompetentní a neschopný premiér. „Pan premiér už působí opravdu komicky. Dnes jsme se vrátili k variantě jedna, u které jsme byli na úplném začátku,“ uvedl s tím, že Sobotka postupně zničil reputaci vlády. „Napřed ze mě nechtěl udělat mučedníka, tak navrhl demisi celé vlády, takže tady máme premiéra, který si kvůli své bezradnosti zničí úspěšnou vládu. A protože se mu nepodařilo ani to, vrací se k variantě, že mě odvolá,“ shrnul.

Sobotka podle něj opakuje nehorázné lži, že Babiš čelí podezření z neplacení daní. „Člověk, který se neumí uživit normální prací, bude mě, manažera, který vybudoval jednu z největších firem v zemi, a člověka, který odvedl stovky milionů na daních, školit, že mám nějaký problém. Ke všemu se ani neobtěžuje mi říct návrh na mé odvolání dopředu a osobně, jenom si svolává jednu tiskovou konferenci za druhou a pokaždé povídá něco jiného,“ dodal.

Hnutí ANO v pátek kvůli novým skutečnostem svolá mimořádnou poradu. „Každopádně rozhodnutí je na panu prezidentovi. Nechci naskakovat na zoufalé hry sociální demokracie, která se potácí v nízkých preferencích a diskredituje všemi možnými prostředky práci celé vlády a vnáší do společnosti destabilitu,“ uzavřel.

Mocenský pakt Zeman–Babiš

Jak to vypadalo na Hradě, když se za Zemanem a Sobotkou zavřely dveře? Sobotka nechtěl ve studiu Blesku soukromý rozhovor příliš komentovat. Uvedl však, že se Zemanem mluvili o politické situaci vážně a seriózně.

„Pan prezident ani Pražský hrad to nemají zapotřebí, aby se tam odehrávaly takové události,“ mínil Sobotka. Od něj to prý vyžadovalo především pevné nervy. 

Zemana se nechystá v příštích dnech urážet, chce udržet věcnou rovinu řešení. „Evidentně taky existuje mocenská dohoda mezi Milošem Zemanem jako prezidentem a Andrejem Babišem jako místopředsedou vlády,“ míní Sobotka. „Nedá se nic dělat, musím čelit tomuto mocenskému paktu,“ dodal.

Zemanův mluvčí: Premiér je vysoce nedůvěryhodný

Na Sobotkův dnešní krok reagoval i Hrad. „Vracíme se do původní verze, mezitím proběhlo několik dalších verzí. To znamená, pan prezident se setká ještě jednou s ministrem financí a zeptá se ho, zda-li se chce stát mučedníkem,“ uvedl pro Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček.  

 

Video  Sobotka o trapné chvíli na Hradě: Hodně jsem se ovládal, chtělo to pevné nervy.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Přidal však i rýpnutí do Sobotky. „My vyčkáme v každém případě, zda se potvrdí nejnovější názor pana premiéra. Pan premiér je vysoce nedůvěryhodnou osobou, která mění názory takřka každou hodinu. My si raději počkáme, zda se názor nezmění a třeba zítra nebude nějaká mimořádná tisková konference, kdy pan premiér oznámí, že pro změnu zase podává demisi nebo jiný postup. Je tedy potřeba, jestli je tento postup setrvalý. Nemusíme spěchat,“ dodal.

S nahrávkami nemám nic společného, říká Sobotka

V pořadu Blesk.cz přišla se Sobotkou řeč i na nahrávky týkající se Andreje Babiše. Sobotka zaznamenal v médiích, že Babiš nepopřel, že se ho nahrávky týkají. Premiér si všiml i toho, že z MF Dnes odešel redaktor, kterého se nahrávky týkají, a že část zaměstnanců podepsala prohlášení a odchází také. „Andrej Babiš to nepopřel a to je pro mě rozhodující jeho stanovisko,“ uvedl Sobotka. „Sociální demokracie s tím nemá nic společného, já s tím nemám nic společného a sociální demokracii se to nehodí,“ doplnil.

Vulgarity, kterými Babiš údajně častuje své vládní partnery, označil Sobotka za „nechutné“. Za závažnější však považuje právě úkolování novinářů.

Předčasné volby jako optimální variantu nevidí. „Na uspořádání tohoto scénáře je hodně málo času,“ míní Sobotka. Volby se mají uskutečni 20. a 21. října. „Nemůžeme se tvářit jakoby nic, a proto já nabízím hnutí ANO cestu – navrhněte nového ministra financí. Hnutí ANO se musí rozhodnout, co vlastně chce. Jestli chce dokončit práci v této vládě,“ dodal Sobotka.

VIDEO: Hostem ve studiu Blesku byl ve čtvrtek i vicepremiér Andrej Babiš. Mluvil mj. o tom, že kvůli nahrávkám podává trestní oznámení

Video  Celý rozhovor s Babišem: Vím, kdo na mě sbírá kompro! A svatbu s Monikou do toho netahejte.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

hejhej ( 6. května 2017 21:48 )

Nejlepší by bylo, aby byl klid okamžitě odvolat chronicky prolhaného Sobotku. Nejhotší politik, nejhorší premiér, špína, který se neštítí ničeho, jenom, aby se nevyšetřovaly "ztracené" miliardy z prodeje OKD a aby nebyl odstaven od koryta.. Sobotka je podrazák, odporný člověk.

panda2012 ( 6. května 2017 12:12 )

No ja osobne si myslim ze pane SOBOTKO uz davno jste mel odvolat pana BABISE ale ani ted neni pozde nikdy je lepsi to udelat nekdy ted nez nikdy pan BABIS dokaze jen naslibovat sliby chyby a nic nedodrzet svoje slvo je tam nanic a obycejni obcane ho vubec nezajimaji jen si hrabe do svy kapsy to je jedine co ho zajima nic jinyho pane premiere SOBOTKO nevzdavejte to a bojujte zvladnete to na to presne pam BABIS ceka na vasi demisi to nesmite nikdy pripustit jste tam jeden z nejlepsich a nejchytrejsich lidi ja vam mc fandim a drzim peste vy jste tam na spravnym miste pan BABIS je tam omylem neni umeni vzdat to ale bojovat a vy to dokazete jsme tady prece i mi bcane a to vam nesmi byt jedn jak to s nama celkove se vsema s nasim statem bude prosim zamyslete se nad tim a premejslejte o tom dekuju vase fanynka DRZTE SE PEVNY NERVY VYHRAJETE TO

kodlisko ( 6. května 2017 08:55 )

Gangster o kterým se to veřejně ví půjde do čela vlády, protože něco takovýho tady ještě nebylo. Nerozhodnej houpací kůň potáhne z vlády, ale tohle už tady bylo. 20 roků to dělá trouba jeden a pořád tomu nerozumí. Borče zabal to, níž už spadnout nejde, však to taky dalo dost práce.

milda47 ( 5. května 2017 15:09 )

sralbotka si po včerejším návratu z hradu musel převlíknout spodní prádlo,protože si uvědomil že by brzy musel jít pracovat a tak jako správný srab demisi nepodá,stejně tý práci mimo politiku neuteče

malejavelkej ( 5. května 2017 14:47 )

Odvolávám co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa