Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Zemanova hanba je i hanbou nás všech. Sobotka si naběhl na vidle

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
5. května 2017
05:01

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. A zoufalí politici dělají ještě zoufalejší věci, víme bohužel po (ne)demisi premiéra Bohuslava Sobotky. Ceremoniál na Hradě, kam Sobotka ve čtvrtek místo demise přinesl prezidentovi Miloši Zemanovi jakési řešení vládní krize, kterou sám způsobil, svým zoufalstvím trumfuje všechno, co jsme v politice dosud zažili. A že toho fakt nebylo málo.

Začněme Sobotkou. Ten nejdřív oznámil, že ještě tento týden předá Zemanovi demisi vlády. „Jsem připraven podat demisi k rukám prezidenta, a to ještě během tohoto týdne,“ řekl premiér a šéf ČSSD, jenž o demisi nějak zapomněl informovat i zbytek strany. „Premiér se setká zítra s prezidentem a předá mu demisi vlády, zřejmě s účinností k polovině května,“ potvrdil ještě den před Sobotkovou cestou na Hrad mluvčí vlády Martin Ayrer.

Načež se Sobotka asi lekl sám sebe, když se znovu ukázalo, že naši ústavu nejspíš psala u piva parta studentů plzeňských práv. Začalo se totiž zcela vážně spekulovat, že demise premiéra podle ústavy nutně nemusí znamenat demisi celé vlády, když si ji vysvětlíte po svém; demisi premiéra by si tak Zeman mohl vyložit jako osobní demisi Sobotky, čímž by nakonec padl jen předseda ČSSD. Kdyby box znal něco jako vlastní KO, Sobotka by byl šampion všech vah.

Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty

Video  Moment potupy: Sobotka mluvil, Zeman odešel v půlce věty.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Po premiérově demisi se samozřejmě čekala Zemanova hodně ošklivá pomsta, takhle potupný trumf snad ale neznají ani karty. I proto Sobotka všechny překvapil podruhé, když najednou oznámil, že na Hrad nenese demisi, ale jen si o ní přichází popovídat. To, co mu ovšem přichystal Zeman, trumfne i veřejné kremelské lynče, v nichž tak exceluje Vladimir Putin. Prezident premiéra v přímém přenosu odkázal do patřičných mezí svou holí, když mu jen řekl, ať už jako premiér nedělá nic premiérského, a počká, až jmenuje někoho schopnějšího.

„Bůh s vámi a na shledanou,“ popřál Zeman Sobotkovi a prostě odkráčel užít si svůj finální triumf, na který čekal tak dlouho. Proč ne, Sobotka si prostě naběhl na vidle – jeho konec připomíná smrtelnou křeč. Jenže Zemanova hradní hanba je i hanbou nás všech. Takhle se řeší vládní krize v Uzbekistánu, když zrovna zažívají záchvat demokracie.

Prezident potupil premiéra na Hradě: Měl jste donést demisi…

Už poněkolikáté se ukázalo, že naše ústava potřebuje v mnoha ohledech jasnější definice, pokud Uzbekistánem nemá být i Česko. A zvlášť, když jsou teď pády vlád i premiérů stejnou ústavní samozřejmostí jako volby.

petrfanda ( 5. května 2017 16:40 )

https://www.youtube.com/watch?v=FPg3Mi8JqWE

masavasa ( 5. května 2017 11:50 )

zadne plky ale cisla z CVVM - kveten 2017 duvera vrcholnych politiku: mezi zkoumanymi vrcholnymi predstaviteli statu ma nejvetsi podil duvery zeman (53%) a babis (43%). sobotka (cssd) - na 6.miste (31%) a s 59% neduvery. belobradek (kdu-csl) - na 9.miste (29%) a s 49% neduvery. chovanec (cssd)- na 13.miste (25%) a s 53% neduvery. herman(kdu-csl) - na 20.miste (17%) a s 42% neduvery. kovacik (kscm) - na 23.miste (11%) a s 29% neduvery. stanjura (ods) - na 20.miste (10%) a s 34% neduvery. laudat (top) - na 30.miste (5%) a s 20% neduvery. kalousek, fiala ci gazdik se do tabulky s 30.politiky ani nedostali!!! pouze hlupak nepochopi stvavou kampan proti babisovi neb plna koryta se jim vzdaluji rychlosti svetla.

..krakonos500 ( 5. května 2017 10:32 )

Který z těch dvou je větší hovado? Blil bych z každého z nich.

TrojanSlovakia ( 5. května 2017 10:30 )

 Hanba bola, keď sa Havel ako prezident ČR v Nemecku ožral a skončil s otravou krvi v nemocnici. V CZ sa písalo, že mal zápaľ pľúc. Nenavážajte sa do Putina, lebo Rusi kúpia ten váš bulvárny plátok plný nezmyslov. Sobotka skončil tam, kde chcel. Môže ísť za uhlobarónom s odevnou učňovkou prosiť o nejaký flek.

Hujermetescublescu ( 5. května 2017 10:28 )

Tak demise neni.

Zobrazit celou diskusi