„Expozice se začala stavět na začátku 50. let, protože 50. léta, to byla doba, kdy se hornictví upřednostňovalo,“ řekl v pořadu Selfie z Prahy průvodce Jaroslav Dušek.

Nejdříve procházíte maketou rudného dolu a poté uhelného. „V uhelných dolech se pánové inspirovali hlavně několika kladenskými doly. Nechali nám sem navozit i pravé černé kladenské uhlí,“ popsal.

Doly, jejichž chodby mají délku 370 metrů, prošly před pár lety velkou rekonstrukcí. Během ní sem doplnily například figuríny a také přidaly zvukové prvky, které dokonale dokreslují prostředí. Ozývá se například zvuk odstřelu, různých vrtaček, kutání...

„V druhé chodbě visí dobová tabulka s údajem: hloubka 950 metrů. A někoho vtáhne ta atmosféra natolik, že už se mi několikrát stalo, že se mě někdo zeptal: To jsme skutečně tak hluboko?“ vypráví průvodce.

Nejčastěji ale prý padá otázka, kam chodili dělníci na záchod. „Většinou odpovídáme, že kdysi za starých časů se takové věci neřešily. Přece jen doly jsou rozsáhlé, s různými zákoutími… Ale existovala taková služba, říkalo se jim kýblaři, kteří potom vynášeli ty kbelíky na povrch,“ dodal Dušek.

Prohlídky se konají několikrát denně, trvají kolem 40 minut a může na ně vždy maximálně 12 lidí.

Na reportáž z dolu se podívejte v tomto díle pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Praha má u centra uhelný důl: Ozývá se kutání i výbuchy! A gay sbory oživily náměstí Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!