Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otce a syna zabil žhář: Obyvatelé paneláku, kde hořelo, dostanou peníze ze sbírky

Autor: ČTK - 
4. května 2017
15:14

Jirkov rozdělí obyvatelům panelového domu, kde v únoru hořelo, více než 45.000 korun. Je to výtěžek sbírky vyhlášené městem po tragické události, při které zemřeli otec se synem. Po úmyslně založeném požáru se nájemníci nemohli několik dní vrátit do svých domovů.

Nájemníci dostanou od jednoho do tří tisíc korun. Odsouhlasili si to na schůzi přímo v domě. „Možná se ty částky zdají symbolické, ale je třeba si uvědomit, že postižených bylo hodně,“ uvedla místostarostka Dana Jurštaková. Rozdělení peněz ze sbírky ještě musí schválit radní a zastupitelé.

Přesný výtěžek sbírky je 45.291 korun, z toho většina přišla přímo na transparentní účet. Do kasičky, která byla v podatelně úřadu, lidé vhodili přes devět tisíc korun. Příspěvek schválený radními poslalo také samotné město.

Jirkov sbírku vyhlásil na konci února, jen pár dní po tragickém požáru v domě na sídlišti Na Borku. Zemřeli při něm dva lidé a desítky rodin hasiči evakuovali. Jejich byty pak byly několik dní neobyvatelné.

Do pomoci se radnice pustila i přesto, že jde o dům stavebního bytového družstva, které si řadu věcí zajišťovalo samo. „Nejde o to, jestli jsou to nájemníci z městských nebo družstevních bytů. Chceme jim pomoci proto, že jsou to Jirkováci,“ řekla tehdy místostarostka. Lidé mohli žádat také o pomoc při živelní pohromě, která může činit víc než 51.000 korun na osobu.

Kriminalisté obvinili kvůli požáru jedenatřicetiletého muže, který podle nich úmyslně a po předchozím uvážení polil dveře od bytu hořlavinou a zapálil. Za vraždu a obecné ohrožení mu hrozí až výjimečný trest. Soud ho poslal do vazby.

Jak to při požáru vypadalo, se podívejte ve videu:

Video  Požár v Jirkově  - Video pro Blesk - Mirka Rybková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání