Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pelta je u výslechu. Žalobci budou kvůli dotacím rozhodovat o vazbě

Autor: bru/ČTK - 
4. května 2017
12:39

Vyšetřovatelé začali dnes ráno vyslýchat zadrženého předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu. České televizi to řekl jeho advokát Bronislav Šerák. Vyslýchán bude v souvislosti s dotacemi ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Zároveň policie zapečetila kanceláře České unie sportu (ČUS), jejíž předseda Miroslav Jansta je mezi zadrženými.

Výslech se odehrává v policejní budově v centru Prahy. Pelta byl až do nočních hodin na Strahově, kde policistům předkládal všechny potřebné dokumenty. Ve středu vyšetřovatelé vyslechli podle ČT asi šest osob. Odpoledne by měli žalobci rozhodnout o návrhu na uvalení vazby.

Podívejte se na exkluzivní záběry ze zadržení Pelty a Březiny:
Video  Policie zadržela Peltu a Březinu  - Aktu.cz
Video se připravuje ...
Video  Policie zadržela Karla Březinu.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Pelta byl ve středu jedním z nejméně pěti zadržených, policie od rána zasahovala vedle sídla fotbalové asociace i na ministerstvu školství, pražském magistrátu a také na stadionu jabloneckého klubu, který Pelta spoluvlastní.

Policie i ve čtvrtek pokračuje ve vyšetřování na magistrátu. "Policisté se nacházejí v budově na náměstí Franze Kafky, kde včera nestihli stáhnout všechna potřebná data ze serverů, a pokračují ve vyšetřování v kanceláři ve Škodově paláci. Podle našich informací ani pokračující vyšetřování nijak nesouvisí s činností města," sdělil ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Šerák ve středu novinářům řekl, že šéf FAČR byl zadržen kvůli tomu, aby pomáhal při prohlídkách v prostorách svazu. Informace o obvinění Pelty nepotvrdil.

Policie se opřela i do řad ČSSD

Zadrženi byli také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, předseda České unie sportu Miroslav Jansta, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová.

V rámci vyšetřování České unie sportu byly podle místopředsedy ČUS Marka Hájka policií zapečetěny tři kanceláře. Organizace nebyla z ničeho obviněna, kanceláře byly zapečetěny kvůli zajištění důkazů.

„V souvislosti s vyšetřováním, které Policie ČR zahájila v sídle FAČR, zapečetily policejní orgány toho dne večer také tři kanceláře v sídle České unie sportu,“ uvedl v prohlášení Hájek.

„V současné době nevíme, co je smyslem a cílem této akce, a čekáme na vysvětlení a další informace orgánů činných v trestním řízení. Česká unie sportu je přesvědčena, že její hospodaření je bezproblémové a mnohokrát deklarovala, že i v případě čerpání státních dotací vždy zastávala maximální transparentnost,“ dodal.

V souvislosti se státními dotacemi byly podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové obviněny tři osoby a jedna firma ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení při správě cizího majetku.

ninga ( 4. května 2017 15:00 )

Lotr Březina už ja tam jako doma

Jardah775 ( 4. května 2017 13:17 )

Ivánku, kamaráde můžeš mluvit? Volal Pelta a co chtěl ten č....? Chce poslat katráček na zuby,pastu,pyžamo a tepláky.

kukuku ( 4. května 2017 09:02 )

Asi to skončí podle vzoru Úřad vlády a jeho nejvyšší šéf Saša Vondra. On tomu jenom šéfoval, ničemu, co se na úřadu dělo nerozuměl a veškerá zodpovědnost včetně trestních stíhání padla na jeho podřízené. Ministryně školství Valachová dtto.

Pink ( 4. května 2017 08:59 )

Už to vidím,jak všichni najednou budou smrtelně nemocní.

karoly ( 4. května 2017 08:42 )

Těch kauz už bylo tolik.Jenom doufám,že to tentokrát nevyšumí.Ten člověk(Pelta) je už na první pohled nevěrohodný.

Zobrazit celou diskusi