Ve své pracovně strávil Antonín Holý téměř 30 let svého života, zde a v laboratořích objevil antivirotika na léčbu AIDS, žloutenky či oparů. Místnost nyní prošla opravou, na původní místo se vrátilo téměř vše, co tam chemik zanechal.

„Například jeho hrnek na kávu nebo jeden z jeho milovaných kaktusů. Profesor Holý byl hodně pracovitý a přísný, lidi z něho měli respekt. Vždycky se okamžitě vrhl do práce. Do Dejvic dojížděl z Horních Počernic, kde bydlel, a jelikož využíval každou minutu k práci, tak v metru psal nebo četl vědecké články,“ popsala život vědce jeho bývalá sekretářka Barbara Česneková. Ta byla jeho kolegyní 20 let. Objevitel miloval také fotografování, rád poslouchal vážnou hudbu a pěstoval kaktusy.

Antonín Holý ve své pracovně.
Autor: Foto: Karel Kopáč, archiv ústavu

Pracovna Antonína Holého bude veřejnosti přístupná ve významné dny, například 1. září, kdy se vědec narodil. Termíny určí ústav.

Kdo byl Antonín Holý?

Narodil se 1. září 1936 v Praze a zemřel 16. července 2012. Patří mezi nejvýznamnější české vědce 20. století. Objevil řady antivirotik využívaných při léčbě HIV, hepatitidy typu B či oparů.

Za profesní život získal mnoho ocenění, v roce 2007 třeba Státní cenu Česká hlava (nejvyšší české vědecké vyznamenání pozn. red.). Napsal 604 publikací.

Fotogalerie
39 fotografií