Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie zadržela Březinu, Janstu i Peltu. Na ministerstvu školství je razie

Autor: ČTK, Mii, simao - 
3. května 2017
15:30

V rukou policie ve středu skončili šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, vlivný sociální demokrat Karel Březina i šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Informují o tom weby irozhlas.cz a Seznam.cz. Mezi zadrženými je i ředitelka odboru sportu na pražském magistrátu Soňa Fáberová. Policisté obvinili tři lidi a jednu firmu v souvislosti s dotačními programy ministerstva školství v oblasti podpory sportu, uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Stíhání se týká trestných činů zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku, dodala Lenka Bradáčová. Policisté provádějí domovní prohlídky na řadě míst včetně sídla ministerstva a Fotbalové asociace ČR.

„Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usneseních o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,“ napsala Bradáčová. S ohledem na úkony trestního řízení zatím nebude uvádět bližší informace.

Poskytujeme polici součinnost, hlásí ministerstvo

„Můžu sdělit, že Policie České republiky je na ministerstvu školství v Karmelitské ulici. Poskytujeme jí veškerou součinnost,“ řekla mluvčí ministerstva Jarmila Balážová.

Policisté zasahují také v sídle Fotbalové asociace ČR na pražském Strahově. Policie k výslechu měla odvézt náměstkyni ministryně školství pro sport Simonu Kratochvílovou. Balážová o tom informace neměla.

Ministerstvo školství na svém webu informovalo, že z „z vážných organizačních důvodů“ ruší Národní sportovní konferenci, která se měla konat ve čtvrtek na Masarykově univerzitě v Brně.

Fotbalová asociace potvrdila, že mezi zadrženými je i šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Je v budově asociace na Strahově v doprovodu svého advokáta Bronislava Šeráka.

Podle Bradáčové se domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků konají „na řadě míst v Praze i v dalších městech“. Provádějí je policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Server iSport.cz uvedl, že zasahují také v sídle České unie sportu a jabloneckého klubu, který vlastní právě Pelta.

Policie na magistrátu a zadržení Březiny a Jansty

Policisté ve středu přišli také do budovy pražského magistrátu. Zatím není zřejmé, zda má zásah spojitost s akcí na ministerstvu a v sídle fotbalové asociace na Strahově. „V budově magistrátu skutečně zasahuje Policie ČR, podle našich informací však vyšetřování nijak nesouvisí s činností úřadu. Policisté vyšetřují v kanceláři jednoho z ředitelů a jednoho voleného zástupce z řad zastupitelstva,“ sdělil ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle informací webu irozhlas.cz je zadržen i sociální demokrat Karel Březina, který je poradcem ministryně školství pro sport.

Podle našich informací ten zásah probíhal v kancelářích pana Březiny a paní ředitelky Faberové. Předpokládáme, že se to týká grantů na ministerstvu školství. A chtěl bych připomenout, že Piráti opakovaně upozorňovali na to, že není dobrý nápad dávat pana Březinu, který byl pravomocně odsouzený za podvod, jako člověka na ministerstvo školství,“ uvedl pro web předseda klubu Pirátů Jakub Michálek. Březinův advokát Vojtěch Novotný nechtěl zásah blíže komentovat. Není obviněný, více k tomu nyní nebudu říkat, řekl pro irozhlas.cz.

VIDEO: Takhle policie odváděla Karla Březinu:

Video  Policie zadržela Karla Březinu  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Server Seznam.cz informoval, že byl zadržen také šéf České unie sportu a České basketbalové federace Miroslav Jansta. Pětapadesátiletý právník Jansta je dlouhodobě blízkým spolupracovníkem předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty.

ČUS a FAČR vzájemně obchodovaly při směně majetku na Strahově, kde byl loni zrekonstruován stadion Přátelství, který má být hlavním bodem vyšetřování. Na jeho rekonstrukci se podílelo ministerstvo školství.

Sport dostává od ministerstva školství ročně dotaci okolo deseti miliard korun. Nejvíc peněz proudí právě do fotbalu, který si přijde na 526 milionů. Z toho 380 milionů míří na činnost svazu, dalších téměř 70 milionů jde na reprezentaci a 110 milionů na talentovanou mládež.

Chovanec: Babiš má asi víc informací než my

Zátah související s ministerstvem školství i fotbalovým svazem přitom komentovali i dva vrcholní političtí představitelé, kteří dnes vyrazili za prezidentem Milošem Zemanem na Hrad.

„Já o tom nic nevím, já o tom vím to, co vy z médií. Ministr vnitra nemá vstup do živých kauz. Počkejme si, až státní zastupitelství uvolní informace,“ reagoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) na dotaz Blesk.cz.

„Já jsem zaslechl už spojuje Karla Březinu se sociální demokracií. Asi má více informací než my. Když si poslechnete tu nahrávku, ze které jsem vyloženě zděšen, tak tam některý z jeho novinářů donáší pravděpodobně živé kauzy přímo Andreji Babišovi. I to je otázka, na kterou on musí odpovědět,“ obrátil Chovanec pozornost k nahrávkám, které unikly pro změnu v souvislosti s Andrejem Babišem.

Andrej Babiš (ANO) totiž o kauze na dotaz Blesk.cz prohlásil, že celá událost s razií může mít souvislost s demisí vlády, kterou vyhlásil premiér Sobotka (ČSSD): „Hned mě napadlo, jestli to nemá nějaký souvis. Jestli ta demise nemá souvis s tím, protože nemá logiku. Ale nechci spekulovat. Je zadržen v sociální demokracii blízký přítel pana premiéra. Je to zvláštní. Já jsem doufal, že paní ministryn Valachová rozděluje ty peníze transparentně, my jsme navýšili rozpočet sportu, tak uvidíme, jestli z toho něco vypadne.“

joudajoudovy ( 4. května 2017 06:36 )

brezina je mafiansky boss a ac byl v roce 2014 pravomocne odsouzen, sobotka si ho stale drzi u penezovodu a kalousek nechresti retezi i nevynasi moralisticka prohlaseni. nyni bratri v triku budou mit krusne obdobi a podvodny student z plzne chovca lita po ministerstvu jak tryskomys a zjistuje informace kterak bylo mozne aby se afera provalila a zameta i prachove stopy po spisech. duvod je tak prosty.... prazsky magistrat ovladaji socani z topkou a vesele se navzajem podporuji, rozdavaji si kseftiky a bagruji prazske grosiky. pokud si volic ve sve hlave neprehraje retro moivi co zde tradicni politicke strany napachaly, jak se jejich akteri chovali, co narodu rikali a jaky to melo katastroficky dopad, stale tuto nadutou selanku budou volit a stredni vrstva se propadne do bidy. a toto je zivna puda pro banky - zadluzovani, exekuce, upadek, znicene i rozvracene rodiny, snizeni inteligence z nemoznosti vzdelani ale i sebevrazdy. kalousek se citi gerojem a vypousi urazky, lzi, neprokazana obvineni neb je z pozice poslance trestne imuni. bohuzel, to se netyka ubozaku jako je zdenekk se svymi nicky a neni problem na nej podat trestni oznameni pro pomluvy. zrejme prevezmu roli udavacskeho kalouse usateho a budu konat. jeho IP adresa je jak identifikacni cislo z lagru. spina patri spine a je na case ji vycistit.

noacojezase ( 3. května 2017 23:22 )

Máme tu první důvod reorganizace Chovance, tento případ nepřevzal nový tým boje proti organizovanému zločinu.

gabreta ( 3. května 2017 19:48 )

To nejde. Jsou to totiž kamarádi kamarádů! ČSSD je plný gangsterů ale ser*e je hlavně Babiš, že s nima vyjebává!

hanka666 ( 3. května 2017 19:33 )

Víte, jaký je rozdíl v boji s korupcí u nás a v Cíně??? U nás se dá na korupci 100 milionů a ty se následně rozkradou. A v Cíně se jen koupí hřbitov.

volic ( 3. května 2017 18:11 )

vážení,buďte v klidu.stejně vše vyšumí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa