Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Komentář: Sobotka se pochlapil a položil vládu. ČSSD následuje v rozkladu ODS

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
3. května 2017
05:00

Ještě na prvního máje vyzýval premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, ať se pochlapí a odejde z vlády. Den poté se místo něj pochlapil sám, když překvapil všechny včetně sebe, a svou vlastní demisí nechal padnout rovnou celou vládu. Bohužel si k tomu vybral ten nejhorší možný důvod i okamžik.

„Situace pro mě není jednoduchá. Pokud bych navrhl odvolání ministra financí, mohl bych z něj v těch následujících měsících učinit mučedníka,“ zdůvodnil Sobotka demisi vlády. V podstatě tak voličům řekl, že mu v první řadě nejde o vládu, ale o výsledek voleb a svou vlastní záchranu. Krátce před volbami vládu de facto položil kvůli vlastnímu PR. K tomu se před ním zatím žádný premiér ještě nepřiznal.

Video  Sobotkova vláda podá demisi: Nebudu z Babiše dělat obětního beránka.  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

U veřejnosti tím zřejmě moc nezaboduje: Lidé sice rádi nadávají na vlády, nakonec co nám taky zbývá? Po politicích ale za své nemalé peníze chceme aspoň to, aby nějak vládli. Navíc svým krokem Sobotka popřel i sám sebe. Až doteď pořád opakoval, jak je jeho vláda úspěšná – a úspěšné vlády obvykle nepokládáte. Až doteď se zdálo, že Sobotkova vláda bude po dlouhé době aspoň první, která dovládne kompletní funkční období. Nejspíš nebude.

Předtím předčasně ostudně padly vlády ODS vedené Mirkem Topolánkem a Petrem Nečasem, zatímco ještě před nimi před limitem skončili premiéři ČSSD Vladimír Špidla a Stanislav Gross.

Kompletní čtyřleté vládnutí navíc Sobotkovi jako jediné plus připisovali i jeho mnozí odpůrci ve straně. I ti totiž dobře vědí, že lidé oceňují stabilitu – nebo aspoň její zdání. Ostatně dost strašidelných seriálů běží v televizi i bez politiků. Další nikdo určitě nepotřebuje.

V ČSSD i kolem ní panuje už delší dobu nebezpečný chaos, kdy jen málokdo tuší, co její šéf a premiér udělá. Teď se zdá, že se ČSSD definitivně vydala na někdejší cestu ODS. I ta už delší dobu prohrávala volby, její preference stěží soutěžily s komunisty a partajní šéf i premiér Petr Nečas byl stále izolovanější. Přesto se strana bála udělat radikální řez a na politickém hřbitově končili Nečasovi konkurenti. Skalpel nakonec museli vzít až voliči, z čehož se ODS vzpamatovává dodnes.

Nikdo teď neví, co bude následovat. Předčasné volby nemají smysl, když se ty řádné konají v říjnu. Vládní strany můžou personálně složit novou vládu, i to ale bude jen průhledná záplata do voleb. Navíc Sobotka nahrál i prezidentovi Miloši Zemanovi, jenž dává s gustem „ješitného starce“ najevo, že radši než Sobotku má nejen Babiše, ale zhruba všechny ostatní politiky.

Už předtím řekl, že Babišovo odvolání nemá smysl, a podobně pohrdlivě mluvil také o Sobotkově ministerské rošádě po fiasku ČSSD v krajských volbách. Sobotka možná nechtěl udělat mučedníka z Babiše, demisí vlády ho ale určitě neudělal ze sebe.

velka_0 ( 4. května 2017 13:06 )

NeVážení poslanci, senátoři a spol., jsme bývalí voliči postupně OF, ODS, TOP, KDU, STAN. Budeme volit ANO, SPD a KSČM ! ODS, TOP, KDU = tzv. tuneláři. Sobotka podrazák Zemana (volby prezidenta, jako člen ČSSD dal hlas tzv. tuneláři Klausovi místo Zemanovi), lidu (církevní restituce) a nyní opět občanů demisí. Instalujte staré, tj. zkušené VŠ do PSP, senátu, na posty st. a polostátních firem i do dozorčích rad, představenstev apod. Ne "cucáky" a zřejmé lháře, jaké si natahal Sobotka k sobě, jako je údajný plz. podvodnický rychlostudent práv Chovanec, kulišák Ludvík, nemožný Chvojka, norsko-fondová Marksová, kvůli prachům (prý nakradeným norskými fašouny za války od Židů) proto kašlající na české děti. Puč na Babiše byl dávno připravovaný Sobotkou, TOP a ODS. Jste trapní a průhlední. Zdraví stařešinové VŠ a SŠ : elektrotechnik, ekonom, stavaři, právník, filosof, zemědělec, bio/zoolog, pedagog, ročníky 1951, 1954, 1957, 1959, 1963, 1964, 1967 PS : Vše odvoláváme, pokud nás nějaký ubožák z adresátů chce za pravdu nechat kriminálkou vysledovat a poté udat.

petrfanda ( 3. května 2017 13:55 )

 https://www.youtube.com/watch?v=c_lpp2-3NZI

havran2 ( 3. května 2017 13:40 )

Jedině Babiš ! ! !

joudajoudovy ( 3. května 2017 11:32 )

babis je za vodou, cerpa dotace dle ceskych i bruselskych zakonu a to volici v minulych volbach jiz davno vedeli. a proto se stale vice ozyvaji rozkradaci z tradicnich politickych stran neb se obavaji o sva koryta, vyhody, protekce, dovolenky od lobbistu, skolne pro sve deticky a velka domu na nakup majetku za par fufnu. kdyby babis ve volebnim pruzkumu nebyl number one, byl by klid a kamosi zprava doleva sedici spolu 27.let v PS i nadale by porcovali medvedy, roztaceli kohouty, kratili/odpousteli dane, penize z hazardu by menili za nezdanene dluhopisy a z dotaci si staveli soukroma sidla ci z penez za umisteni trafikantu. nakonec, jiz to praska a sami na sebe budou bonzovat aby meli nizsi tresty. uz se tesim na skatulata a vycisteni od chlevske mrvy.

moiaza ( 3. května 2017 11:06 )

 ČSSD si lže do vlastní kapsy. Sobotka se vůbec nepochlapil. Sobotka se zachoval jako zbabělec. Sám poznal jaký slabý ministr financí byl a stejně slabým je i premiérem. Nechce to sám přiznat, tak Babiš mu velice dobře posloužil. Ostaní podvodníci mu nevadí, Babiš ano. Sobotka nedokáže měřit každému stejným metrem. Doku mělo ANO malý náskok ve volebních preferencích, Babiš nevadil. ANO prference narostly propastně a najednou Babiš vadí. Sobotka se ukázal jako dobrý hrobař pro svou stranu. A to si neumí přiznat.

Zobrazit celou diskusi