Šperk zdobí 540 diamantů. Vyrobený byl v polovině 19.století. Jeho majitelkou byla šlechtična Eleanora Beaufort-Spontin. Její rod hrad a zámek v Bečově vlastnil. Po druhé světové válce byl ale diadém spolu s ostatními věcmi rodině zkonfiskován.

Šperk byl poté v zapomenutí uschován v papírové krabici od bot na zámku Kozel u Plzně. Až samotné pátrání bečovského kastelána Tomáše Wizovského korunku znovu objevilo. „Musím poděkovat za kolegialitu a vrácení tohoto klenotu zpět k nám na Bečov,“ říká Wizovský.

Šperk bude nyní součástí celoroční expozice a doplní tak sbírku pokladů relikviáře svatého Maura, archivních vín a koňaků. Korunka bude vystavena v prosklené vitríně, kterou chrání řada bezpečnostních opatření.

Jak se korunka dostala na Kozel?

Po druhé světové válce se diadém spolu s dalšími zkonfiskovanými věcmi uchoval na zámku v Křimicích u Plzně. Zámek byl ale pronajat Škodovým Závodům, proto byl veškerý movitý majetek z panství převezen na zestátněný zámek Kozel, kde byla korunka uložena do krabice s dalšími cennými předměty.

Kdo byla Eleanora Beaufort-Spontin?

Šlechtična Eleanora se narodila v roce 1891 v Paříži. Právě její dědeček zakoupil na v roce 1838 relikviář svatého Maura. V Bečově prožila dětství a vrátila se sem i v roce 1927. Sama v 50.letech žádala Československo o vrácení zkonfiskovaného svého šperku, což ji bylo zamítnuto. Dalších jednání se nedožila.

Z čeho je diadém vyroben?

Čelenka je vyrobena ze žlutého zlata se silnou vrstvou stříbra, osazená je 540 diamanty, z nichž se dva ztratily.

Video
Video se připravuje ...

V Bečově nad Teplou nebyl jen relikviář svatého Maura. Našli tam i drahé víno! Blesk TV

To musíte mít: Průvodce Česko z výšky
Autor: Blesk
Fotogalerie
13 fotografií