Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři úspěšně transplantovali hlavu kryse: Trénují na nejtěžší operaci v historii

Laboratorní krysa
Laboratorní krysa  (Autor: Profimedia)
Autor: aba - 
2. května 2017
20:13

Na rok 2017 je naplánovaná první transplantace hlavy v historii lidstva. Aby se na tento zákrok lékaři připravili, provedli transplantaci hlavy na kryse s překvapivými výsledky.

Transplantace se uskutečnila v Číně a v týmu doktorů byl i italský neurochirurg, který má provádět naplánovanou transplantaci lidské hlavy. K experimentu byly použity tři krysy. Dárce, tedy krysa, které byla hlava odříznuta, příjemce, tedy krysa, na kterou byla hlava transplantována a třetí zvíře sloužilo jako dárce krve během operace.

Výsledkem byla dvouhlavá krysa, která žila zhruba 36 hodin. Během operace nedošlo podle doktorů ke ztrátě krve, což je dobré znamení, protože tato ztráta by zapříčinila selhání mozkové tkáně dárce.

Aby zabránili ztrátě krve z hlavy dárce, připojili ji na krevní oběh třetí krysy, která sloužila jako dárce krve. Díky tomu nedošlo k selhání neuronů v mozku. Podobný zákrok už předtím provedli u psů a opic, aby zjistili správný postup, který zabrání trvalému poškození mozku.

To se jim nejspíše povedlo, protože dle jejich závěrů byl mozek dárce nepoškozený a transplantovaná krysí hlava mohla i po operaci vnímat bolest a mrkat. Dvouhlavé zvíře přežilo 36 hodin, ale podle lékařů nebylo dlouhodobé přežití jedince předmětem tohoto pokusu a za předpokladu, že vyvinou ještě několik podpůrných systémů, je možné dlouhodobé přežití.

Celý zákrok je ale velice kontroverzní. Italského neurochirurga Canavera mnozí z jeho kolegů považují za novodobého doktora Frankensteina a jsou striktně proti zákroku. K tomuto velice experimentálnímu kroku se dobrovolně přihlásil ruský občan Valery Spiridonov, který trpí nevyléčitelnou nemocí, která ničí celé jeho tělo. 

Doktor Canavera plánuje jeho hlavu odříznout a zmrazit, aby zabránil poškození mozku, a pak hlavu transplantovat na tělo mrtvoly. V těle mrtvého chce stimulovat nervové zakončení pomocí elektrošoků a tvrdí, že je možné, aby mozek dárce ovládal tělo příjemce. 

Na záznam z transplantace dělohy se podívejte na videu:

Video  Transplantace dělohy  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi