Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nedostali jste hypotéku? Realitka by vám měla vrátit rezervační poplatek

Autor: ula - 
3. května 2017
06:05

Paní Darina (38) si přes realitní kancelář vyhlédla byt na okraji Prahy a chtěla jej financovat hypotékou. Ještě než jí byla schválena, složila rezervační poplatek. Jenomže banka jí žádost o hypotéku zamítla. Tím ale komplikace neskončily, realitní kancelář jí odmítla poplatek vrátit. Co v takovém případě lze udělat?

Darina má slušnou práci i plat, myslela si, že pořízení bytu na hypotéku nebude problém. Šla se i ujistit do banky, zda jí v případě potřeby dají úvěr na bydlení. A dozvěděla se, že by hypotéku měla bez komplikací získat. Proto si Darina našla byt na okraji Prahy, který byl inzerován online realitní kanceláří.

Realitka: Poplatek zpět nedostanete

Po spojení s realitním makléřem po prohlídce bytu složila rezervační poplatek ve výši 40 tisíc korun. Pak však nastaly komplikace. Když navštívila banku a žádala o hypotéku již na konkrétní nemovitost, byla jí žádost po prozkoumání zamítnuta.

Paní Darina na základě této skutečnosti zrušila rezervaci nového bytu a požádala realitní kancelář o vrácení rezervačního poplatku. Realitní kancelář však odmítla rezervační poplatek vrátit a argumentovala smluvní pokutou za neuzavření kupní smlouvy. Jelikož si žena nevěděla rady, obrátila se na právníka.

Romku Lenku odmítli v realitní kanceláři. Poslechněte si proč:

Video  Romka Lenka Balogová před soudní síní popsala, proč ji v realitce odmítli.  - Blesk - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Povinnost uzavřít kupní smlouvu neexistuje

Právník po prostudování případu usoudil, že realitní kancelář v tomto případě jednala neoprávněně a zaslal protistraně předžalobní výzvu.

„Z judikatury Nejvyššího soudu, např. rozhodnutí 33 Cdo 3448/2012, ale i dalších českých soudů vyplývá, že uzavřením rezervační smlouvy mezi zájemcem o koupi nemovitosti a zprostředkovatelem, kdy zprostředkovatel prodeje nejedná jako zástupce budoucího prodávajícího, nevzniká zájemci povinnost uzavřít kupní smlouvu,“ komentuje případ právník Petr Novák z VašeNároky.cz.

„Jestliže tedy zájemce není povinen uzavřít budoucí smlouvu, je ujednání o smluvní pokutě, zajišťující splnění takové povinnosti, neplatné a zájemce nemusí smluvní pokutu hradit,“ dodává.

Neoprávněné obohacení

Jelikož v případě paní Dariny nebyla uzavřena ani kupní smlouva, ani budoucí kupní smlouva k dané nemovitosti, rezervační smlouva automaticky zanikla a realitní kancelář se zadržováním rezervačního poplatku, který si přetransformovala na smluvní pokutu, dopouštěla neoprávněného obohacení.

Vyplatí se vyměnit starou hypotéku za novou? Podívejte se na rozhovor:

Video  Vyplatí se vyměnit starou hypotéku za novou? Pozor na zbytečné poplatky, říká expertka.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Realitní kancelář na předžalobní výzvu prvně reagovala rozpačitě a vracení peněz se chtěla vyhnout. Nakonec po urgencích právníka přistoupila na dohodu o narovnání a Darina získala většinu rezervačního poplatku zpět.

„Pravdou bohužel je, že paní Darina není jediná, na jejíž úkor se chtěla realitní kancelář neoprávněně obohatit. Po celé republice jsou tisíce poškozených, kteří i přes odstoupení od koupě nemovitosti nezískají svůj rezervační poplatek zpět,“ říká Novák.

Chcete získat rezervační poplatek zpět?

  • Zájemci o nemovitost by si v prvním případě měli vždy důkladně přečíst, co podepisují. Pozor by si měli dát, zda skutečně podepisují pouze rezervační smlouvu nebo se již ke koupi nemovitosti zavazují.
  • Jestliže po podepsání rezervační smlouvy s realitní kanceláří musí z jakýchkoliv důvodů od kupní smlouvy odstoupit, měli by po realitní kanceláři požadovat vrácení rezervačního poplatku. Pokud to realitní kancelář odmítá, je potřeba obrátit se na právníka, případně na soud.
  • Zájemci o koupi by také měli trvat na složení rezervačního poplatku k notáři nebo do banky. V případě krachu realitní kanceláře by pak měli vyšší šanci rezervační poplatek získat zpět. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi