Ještě před dvěma lety nebylo o symboly komunismu na tradičním srazu vyznavačů starých časů nouze. Letos ale aby srp a kladivo či pěticípou hvězdu na Křižíkově fontáně na pražském Výstavišti pohledal.

Prapor s těmito symboly krátce zavlál v rukou jednoho z komunistických příznivců jen jako reakce na vlajky USA a NATO v táboře odpůrců komunismu. Jinak nikde nic, i když je jen malá naděje, že by snad aktérům hrozilo potrestání za propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

„Není nastavena jasná hrana. Vždy to tedy závisí na rozhodnutí soudu, který požádá soudního znalce o vyhodnocení situace,“ vysvětluje odborník na extremismus Jan Charvát, proč je to se srpem a kladivem sporné. „Jiný je také pohled na symboliku krajní levice a krajní pravice. Srp a kladivo už je vidět minimálně. Jde o okrajovou záležitost. Komunisti používají spíše třešně,“ tvrdí expert.

A pondělní sraz mu dal za pravdu. Třešničky se vyjímaly všude, na transparentech, na skleničkách u stánku s alkoholem...

Hvězdou prvomájové komunistické veselice byl někdejší komunistický pohlavár. Jako by na něj roky neměly vůbec vliv. I tentokrát Milouš Jakeš (94) dorazil. Tramvají a po svých, plný energie.

Na jeho tváři už přitom nebylo ani stopy po děsivé nehodě, kdy ho v únoru porazilo auto na přechodu. Ze všech potlučenin se bez problémů vylízal. „Nemělo to na mě žádný vliv,“ prozradil Blesku.

Nezajímalo ho ani, jestli se nehoda vyšetřovala, sám prý požádal, aby řidičku, která nedobrzdila, nechali být. Vitální Jakeš tak byl opět hvězdou, kdekdo si s ním chtěl potřást rukou či vyfotit. „Pokud můžu chodit, tak přijdu,“ ujistil Blesk Jakeš.

Jak slavili jiní

Brno: Létaly i kameny

Šest zatčených, taková je bilance divokého Prvního máje v centru Brna. Do sebe se tu pustilo asi 150 příznivců krajní pravice a početnější tábor jejich odpůrců – levicových extremistů. Ti první »neskousli« transparent „Co je absurdnější, než tolerovat netoleranci“, který strhli a prořízli nožem.

Střety vrcholily po třetí hodině odpoledne, kdy měli policejní těžkooděnci plné ruce práce oba tábory zpacifikovat. Při pochodu z Moravského náměstí před Janáčkovo divadlo létaly podle ČTK vzduchem i kameny a petardy. Situaci monitoroval policejní vrtulník a zklidňovali i policisté na koních. Akce byla předčasně ukončena v pět hodin.

VIDEO: Komunisté oslavili v Brně 1. máj.

Video
Video se připravuje ...

Komunisté oslavili v Brně 1. máj. Hlavní slovo měl bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček (70). Hynek Zdeněk

ODS

Na pražském Petříně se dětem rozdávaly modré balonky a nesměla chybět ani herečka Bára Štěpánová. Svou nejmladší dceru ukázal i Václav Klaus ml.

Recese proti Babišovi

Koblihy do pusy i na mávátkách a transparenty typu S Babišem na věčné časy, tak protestovali proti šéfovi ANO recesisté z Občanského budíčku.

ČSSD

Oranžové balonky a Václav Neckář s oranžovým kolíčkem na nose, jak to měl ve zvyku při svém hitu Chrám svatého Víta. Na pražském Střeleckém ostrově se holdovalo pivu i lásce.

 

Fotogalerie
140 fotografií