Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

7 tipů, jak prakticky zařídit malý obývací pokoj, aby se opticky zvětšil

/
  • (shutterstock.com)
    9. května 2017 ● 06:00

    Bydlíte v paneláku a váš obývák rozhodně nepatří k těm největším? Nezoufejte! Nemusíte hned měnit byt. Poradíme vám, jak takový pokoj prakticky zařídit, aby působil prostorněji a přitom se do něj vešlo vše potřebné.

  • 1.

    Kam s tím?

    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Na prvním místě, zvlášť v malém bytě, jsou úložné prostory. A často se jim nevyhnete ani v hlavní obytné místnosti. Pokud má vše předem pevně dané místo, od šperků přes knížky až po žehlicí prkno, odpadne vám mnoho práce s úklidem, a navíc bude váš byt vypadat stále útulně a čistě. Nebojte se úložné prostory vyhnat až do stropu. A nezapomeňte, že jako úložný prostor lze využít každý volný roh, stejně jako prostor pod schodištěm. V malém obývacím pokoji to však nepřehánějte a vyčleňte vestavěným skříním a policím maximálně jednu stěnu.

     

    Nebojte se děti zapojit do rozhodování o tom, jak bude vypadat jejich pokojíček. Šéfredaktorka časopisu Nové proměny bydlení vám poradí, jak na to:

    Video
    Video se připravuje ...

     Tereza Kovářová

  • 2.

    Vsaďte na doplňky

    Autor: shutterstock.com

     

    Ač byste ve stísněném prostoru měli dodržovat pravidlo, že méně je více, na doplňky a dekorace rezignovat nemusíte. Naopak. Jen vybírejte chytře a se vkusem, malý byt nesmí působit příliš „přecpaně“. Vázy nemusí sloužit jen na květiny, lze do nich nasypat i oblázky a mušle z dovolené u moře. Líp než jedna jednoduchá váza vypadají hned tři vedle sebe – větší, menší, nejmenší… V malém obývacím pokoji nesmíte zapomenout ani na zrcadla, která prostor opticky zvětšují.

     

  • 3.

    Příčky a dělení

    Autor: shutterstock.com

     

    Víceúčelové obýváky jsou trendy, avšak praktické je jednotlivé zóny alespoň částečně rozdělit. V malém prostoru spíš opticky, aby ve výsledku nepůsobil jako shluk minikomůrek. Pro tento účel se nejlépe hodí různé policové díly a knihovny, jež slouží vedle svého základního účelu zároveň jako příčka. Ale není nutné ani to. Často stačí dát do každé zóny jiný koberec. Praktickým pomocníkem může být též paraván, který částečně zakryje např. čtecí koutek, kde byste rádi měli trochu soukromí. Nezbytný je v prostorách, které slouží i jako příležitostná ložnice.

     

     

  • 4.

    Barvy dělají divy

    Autor: iStock.com

     

    Výrazné vzorované tapety, tmavé barvy stěn, či dokonce stropu – to vše místnost opticky zmenšuje a my přece chceme opak. Tudíž vsaďte na barvy světlé, nebojte se bílé, na malém prostoru budete mít čas udržovat nábytek čistý. Bílou stěnu samozřejmě může oživit trochu výraznější barva v jedné části místnosti. V multifunkčním obývacím pokoji je dobré využít efekt optického rozdělení místnosti jinou barvou stěny. Je totiž důležité mít oddělenou část, kde pracujete (kuchyňský či pracovní kout) a kde relaxujete (obývací část). Barevnost se promítne i na teplotě místnosti, pokoje orientované na sever a na západ proteplí žluté a hnědé odstíny.

     

  • 5.

    Myslete na sebe

    Autor: archiv firem

     

    Pokud bojujete v obývacím pokoji s místem, před tím, než jej začnete vybavovat nábytkem, si dobře rozmyslete, k čemu jej nejčastěji budete využívat. Rozhodně nekupujte např. sedačku s tím, zda se na ní bude dobře sedět vašim návštěvám, ale myslete především na sebe. Vaše pohodlí je prvořadé. V obchodě si na pohovce zkušebně pohovte a berte jen takovou, na níž se vám sedí opravdu dobře. A návštěvy pak můžete klidně usadit na velké polštáře na zem. Ty totiž po jejich odchodu jen jednoduše naskládáte na sebe, takže nezaberou skoro žádné místo.

     

  • 6.

    Víceúčelový nábytek


    Autor: Shutterstock.com

     

    Spíš než těžký a masivní nábytek malému prostoru sluší subtilnější kousky jednoduchých tvarů, nejlépe kombinující různé funkce. A tak se ve zdánlivě obyčejné pohovce může skrývat praktický úložný prostor a zároveň opěrka slouží jako odkládací stolek. Vzhledem k tomu, že na malém prostoru budete stále bojovat s místem, je užitečné pořídit si nábytek s chytře schovanými úložnými prostory. Nemusí to být jen sedačka, ale třeba konferenční stolek, pod nímž se skrývá úložný díl. Vašimi dobrými kamarády budou také různé krabice a boxy. A nezapomeňte na nábytek skládací – židle, které složíte a pověsíte na zeď, když odejdou kamarádi, nebo třeba sklápěcí stůl, ať už jídelní, či pracovní.

     

  • 7.

    Světlo zvětšuje

    Autor: Shutterstock.com

     

    Snad ještě větší divy než barvy vám v malém pokoji udělá světlo. Dostatek světla je základ, ale neznamená to, že byste museli žít pod jedním obřím reflektorem. Čím víc zdrojů světla různé intenzity, tím lépe. Například chytře umístěné bodovky osvětlující obrazy či poličky zaujmou a opticky místnost zvětší. Atmosféru pak dodá intimní světlo stolní či stojací lampy. Důležité je též denní světlo. Ne všichni mají v obýváku francouzská okna s přístupem na zahradu, a tak pokud vaše okna nejsou příliš velká, rozhodně před ně nedávejte těžké závěsy a záclony. Ty vybírejte tak, aby sice chránily vaše soukromí, ale přitom propustily slunečních paprsků co nejvíce.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 7

Lubica258: Super článek. My máme taky malý obývák a manželka by toho do něho chtěla dát tolik, že v něm za chvíli nebude k hnutí. Před létem jsme si koupili mobilní klimatizaci http­s://ww­w.vz­dusin­.cz/mo­bilni-klimatizace , kterou jsme ale potřebovali, protože jsme měli v bytě hrozné teplo. Naštěstí nezabírá tolik místa, takže se nám do obýváku ještě vejde.

(12. 08. 2019 05:19)

donlabuznik: Taky máme malinký obývací pokoj a to se podepsalo hlavně na výběru sedačky. Skoro žádná se ná do toho prostoru nehodila, a tak jsme si ji nakonec museli nechat udělat na míru přes http­s://ww­w.se­dacky­mile­nium­.cz/

(28. 06. 2019 21:45)

Tarpedivan: V malém bytě jsem bydlel celkem dlouho. A z vlastní zkušenosti můžu
říct, že k jeho optickému zvětšení dost pomáhají i správně zvolená
bytová svítidla. Co si pamatuji, tak já ta do svého bytu kupoval myslím
tady: https://www.bytova-svitidla.cz/ V kombinaci se světlým nábytkem a
bílými stěnami dokáží taková svítidla dělat v malém bytě
úplné divy.

(30. 04. 2019 09:53)

mrazkova@tiscali.cz: Díky za rady. U nás nebyl až takový problém s malým obývákem jako s tím, že byl celý byt malý a dost nešťastně řešený. Teď na podzim jsme ho ale celý zrekonstruovali a abychom si v něm udělali nějaké soukromí, když s manželem zrovna nechceme trávit čas spolu, dali jsme si sem posuvnou stěnu, konkrétně od - https://www.posuvnedverekjadru.cz/ Zdá se mi to jaké skvělé řešení, a to nejen do malých bytů.

(22. 04. 2018 23:02)

koliaska: Úplně s vámi souhlasím. Výměna nábytku dokáže s prostorem dělat opravdové divy. Sama bydlím v bytě s malým obývacím pokojem, který dříve působil hrozně stísněně. S jeho optickým zvětšením mi ale hodně pomohli designéři z http://www.pwinterier.cz Celý ho kompletně redesignovali, starý velký nábytek nahradili moderním, spíše minimalistickým a musím říct, že to opravdu pomohlo.

(18. 01. 2018 23:57)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy