Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mariňák popsal smrt Usámy bin Ládina: Hlava se mu rozprskla a on se zhroutil

Autor: nka - 
30. dubna 2017
11:35

Americký voják, který při zátahu v roce 2011 zabil vůdce Al-Kájdy Usámu bin Ládina, popsal poslední chvíle obávaného teroristy. Bin Ládina se pokusila zakrýt vlastním tělem jeho mladá manželka, příslušník zvláštní jednotky ale zamířil a skolil jej ranou do hlavy.

Mariňák Robert O´Neill (41) spolu s kolegy ze zvláštní jednotky vnikli kolem jedné hodiny ráno na pozemek velké vily v pákistánském Abbottábádu, v níž se podle CIA měl bin Ládin se svojí rodinou skrývat.

Jak to vypadalo v domě po zabití obávaného teroristy? Podívejte se na video:

Video  Dům, kde byl zabit Usáma bin Ládin  - Youtube.com
Video se připravuje ...

„Říkal jsem si: Sakra, jsme tady, v bin Ládinově domě. To je super. Asi to nepřežijeme, ale je to historická chvíle,“ píše O´Neill ve své knize The Operator.

Muži si proklešťovali cestu domem a ve většině místností nacházeli jen ženy a děti. Hlavní nebezpečí a zároveň i potvrzení toho, že jdou správně, pro ně představoval 23letý bin Ládinův syn Chálid. O něm věděli, že je nejbližším otcovým strážcem, který je vždy ozbrojen a v pohotovosti. „Analytička tajné služby nám řekla, že jakmile najdeme Chálida, Usáma bude v dalším patře,“ vysvětluje O´Neill.

Syna dostali úskokem

Vojáci se rozhodli využít momentu překvapení a Chálida najít pomocí lsti. Vůdce skupiny se proto naučil v arabštině větu, která pro bin Ládinova syna byla osudová. „Chálide, pojď sem,“ zašeptal ve tmě. Zmatený mladík, který se v nastalém chaosu v situaci ještě nestihl zorientovat, se na úskok chytil a vystrčil hlavu z úkrytu. V tu samou chvíli ho sejmula americká kulka.

Muži pak pokračovali po schodech nahoru, kde rozrazili dveře další místnosti. Tam konečně stanuli tváří v tvář strůjci útoku na newyorská Dvojčata. „Byl vyšší a hubenější, než jsem čekal. Měl kratší vousy a bělejší vlasy,“ vzpomíná O´Neill.

Teroristu chtěla zakrýt mladá žena vlastním tělem

Před bin Ládina se okamžitě vrhla jeho mladá žena, aby ho zakryla vlastním tělem. O´Neill ale neváhal, namířil nad její rameno a vystřelil. „Bin Ládinova hlava se rozprskla a on se zhroutil na zem. Ještě jsem mu prohnal hlavou jednu kulku, pro jistotu,“ popisuje.

O´Neill sám sebe označil za bin Ládinova vraha už v roce 2014. Velení speciálních sil poté jeho krok ostře kritizovalo za porušení etiky.  „Naším hlavním krédem je: „Nešířím se o povaze své práce, ani se nesnažím dobýt se uznání za své činy“,“ napsali v prohlášení.

Svoji knihu ale O´Neill hájí tím, že chtěl pouze ukázat „lidskou stránku“ akcí amerického námořnictva. „Jsou to výjimeční lidé, ale na druhou stranu jsou to také stejní lidé jako všichni ostatní,“ řekl.

Cowlito ( 30. dubna 2017 14:24 )

..........a teď tu o Karkulce prosím. Tu mám moc rád

dr.shapiro ( 30. dubna 2017 13:20 )

 Bin ládin nebyl žádný terorista! Pindosáci vždy potřebují nějaký symbol, nějaký terč za kterým se můžou honit a lá holywúúúd! Vždyť ty pitomé vojáčky co prý dostali Bina, hezky potichoučku odstranili jako nežádoucí svědky!

aIIahakbar ( 30. dubna 2017 12:23 )

karlos107 ( 30. dubna 2017 12:10 )

Mariňák popsal smrt Usámy bin Ládina: Hlava se mu rozprskla a on se zhroutil ČURÁCI !!! JAK TEN MORBIDNÍ ÁMERICKÝ UKURVVENEC TAK DEMENT CO NAPSAL TENTO ČLÁNEK !!

Zobrazit celou diskusi