Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Turci zablokovali přístup na Wikipedii. Nelíbilo se jim, co se tu o nich píše

Autor: jer, ČTK - 
29. dubna 2017
17:00

Turecko zablokovalo přístup k Wikipedii, bezplatné encyklopedii na internetu. Důvodem je obsah, který prezentuje Turecko jako zemi podporující teror. S odvoláním na sdělení ministerstva dopravy, námořních záležitostí a komunikace to v sobotu oznámila turecká tisková agentura Anadolu.

Ministerstvo uvedlo, že stránky byly zablokovány, protože se staly informačním zdrojem, který slouží skupinám vedoucím kampaň proti Turecku na mezinárodní scéně.

Turecká organizace Turkey Blocks, která sleduje cenzurní zásahy na webové síti, dříve uvedla, že uživatelé se od sobotního rána nemohou připojit k žádné jazykové mutaci Wikipedie. Dodala, že je to na základě rozhodnutí telekomunikačního úřadu. Zákaz prozatím nevydal žádný příslušný soud, ale rozhodnutí justice se podle organizace dá očekávat v nejbližších dnech.

Agentura Anadolu rovněž uvedla, že úřady varovaly Wikipedii, aby odstranila obsah přirovnávající Turecko k teroristickým skupinám, ale ta to neučinila. Turecko také požaduje po Wikipedii, aby si otevřela v Turecku kancelář, jednala v souladu s mezinárodním právem a dodržovala rozhodnutí soudu a nebyla součástí projektu, jehož cílem je útočit na Turecko. Pokud tyto požadavky splní a závadný obsah bude odebrán, stránky budou opět přístupné.

Turecko podobně naposledy loni zasahovalo například proti sociální síti Twitter a videoportálu YouTube s cílem bránit v šíření kritiky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

V dubnu v Turecku proběhlo referendum o posílení pravomocí prezidenta. Výsledek někteří oslavovali, jiní kvůli němu protestovali.

provokaterka ( 30. dubna 2017 04:56 )

Pravda,ale tady je řeč o cenzuře.

pupak ( 30. dubna 2017 01:46 )

Rozdíl tu je, že se zatím nemusíme modlit k pedofilnímu psychopatovi a píchání se zvířaty tu také ještě není úplně běžná praktika.

santikxauz ( 30. dubna 2017 00:56 )

Krititují se okolní státy,ale že jsme zásluhou EU přišli o suverenitu a demokracii se mlčí,jen samé nařizování co se musí,je to horší než za komunistů.

provokaterka ( 29. dubna 2017 19:59 )

U nás se často blokují diskuze,aby se nedal napsat názor,tak jaký je v tom rozdíl?

Zobrazit celou diskusi