Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češky mezi chrámy zničenými ISIS přinesly svědectví ze zdevastované Palmýry

Češky mezi chrámy zničenými ISIS přinesly svědectví ze zdevastované Palmýry.
 (Autor: Lenka Klicperová, Markéta Kutilová, Reprofoto Youtube / Femisphera)
Autor: Lenka Klicperová, Markéta Kutilová, jer - 
29. dubna 2017
16:50

Nad zbytky starověké Palmýry se vznáší zvláštní ticho. Kdysi toto místo žilo turistickým ruchem, od rána do noci jej tu obdivovaly davy turistů z celého světa. Dnes je tu pusto a prázdno. Jsme tu dnes jediné turistky a doprovází nás dva vojáci syrské armády. Bez jejich povolení město navštívit nelze.

V poledním vedru se nepohne ani stéblo žlutozelené trávy, která už prorůstá mezi rozvalinami antických staveb. Na zemi se válejí korintské hlavice poničených sloupů. Ty, které stojí, „zdobí“ navíc díry po kulkách.

Zmizel nádherný tetrapylon i část amfiteátru, poničený je i Baalův (Belův) chrám. Islámský stát dobyl Palmýru a vedlejší moderní město Tadmor v květnu 2015. V březnu 2016 se silám syrské armády podporovaných Ruskem podařilo nad městem opět získat kontrolu. Starověké město a ruiny sousedního města Tadmor ovšem nakrátko zase v prosinci 2016 získal ISIS, podruhé byla Palmýra osvobozena v březnu letošního roku.

„Syrská armáda udělala při obraně města chyby, proto se podařilo islamistům město znovu získat pod svou kontrolu,“ říká Samir Ibrahim, plukovník Syrské arabské armády.

Sousední Tadmor je zničený a prázdný. Sem tam na některých domech visí ruské a syrské vlajky, tam kde přebývají vojáci – ti ruští i syrští. Do města se vrátilo zatím jen pár civilistů, kteří se snaží prodávat ruským vojákům čínské polévky, cigarety a hlavně suvenýry. Výložky na uniformy, vlaječky, cokoliv s portréty prezidentů Putina a Asada. A také parfémy v orientálních flakonech.

„Chodí sem hlavně Rusové a chtějí si z Palmýry odvézt něco na památku,” říká podnikavý Isa Achati. Jeho rodina žije v Homsu, v Tadmoru zatím nefunguje nic – není elektřina, voda, žádná infrastruktura. Většina obyvatel Tadmoru před IS uprchla do Homsu a Damašku.

Celý článek čtěte na webu Info.cz

y1xcvbnm ( 29. dubna 2017 18:11 )

Jak je vidět tak názory čtenářů čtou, už je to opravené.

y1xcvbnm ( 29. dubna 2017 18:09 )

no, tak tohle se opravdu povedlo. Hlavně aby se za ně nedávalo zase 150 milionů Kč .

dzelo ( 29. dubna 2017 17:23 )

Vraťte toho redaktora do základní školy aby si zopakoval tvrdé a měkké i! ten jistě vystudoval v Plzni.

CHaronq8 ( 29. dubna 2017 17:08 )

Hezk článek, hezké fotky, ale ten název to úplně shodí.

CHaronq8 ( 29. dubna 2017 17:05 )

 Mezi chrámi?

Zobrazit celou diskusi