Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otec na D1 vybržďoval auto s vlastním synem (4), kterého vezla matka

Autor: ČTK - 
29. dubna 2017
09:48

Pražský městský soud se bude zabývat další kauzou takzvaného vybržďování na dálnici D1. Případ se vymyká tím, že podle státního zastupitelství útočil agresivní řidič záměrně proti autu, v němž cestoval jeho malý syn se svou matkou. Obviněnému muži hrozí za pokus o těžké ublížení na zdraví a za pokus o poškození cizí věci pět až 12 let vězení.

Incident se stal loni v pátek 12. srpna dopoledne na pražském úseku D1 ve směru na Brno, konkrétně mezi sjezdem na Chodov a výjezdem na Čestlice. Devětatřicetiletý muž ve Fordu Transit údajně opakovaně vybržďoval menší Ford Mondeo, v němž jela vedle řidiče žena a na zadním sedadle cestovalo čtyřleté dítě v autosedačce.

 

Obžaloba popisuje, že muž nejprve nečekaně předjel těsně před mondeo z prostředního do pravého jízdního pruhu, bezdůvodně snížil rychlost jízdy a začal intenzivně brzdit téměř do úplného zastavení auta, takže řidič mondea musel snížit rychlost až na osm kilometrů za hodinu. Poté tranzit přejel bez blinkru zpět do prostředního pruhu a pokračoval v cestě.

Za dvě minuty prý muž provedl do levého pruhu stejný manévr, mondeo mu uhnulo jinam, ale obžalovaný ho pronásledoval dál a několikrát svůj postup zopakoval. Potom údajně zatelefonoval matce svého dítěte a vyhrožoval jí, že „to do nich napálí“. Zanedlouho pak přidal ještě další vybržďování.

„Musel si být vědom, že touto úmyslnou riskantní bezohlednou jízdou může způsobit škodu na majetku a ohrozit řidiče a spolujezdce z vozidla Ford Mondeo a že vzhledem k vysoké rychlosti, kterou jsou vozidla oprávněná na daném typu komunikace jezdit, může svým úmyslným jednáním při tak náhlém snížení rychlosti v levém nebo prostředním pruhu zapříčinit havárii nebo dopravní nehodu s těžkými následky na zdraví jiných osob,“ uvedlo státní zastupitelství a doplnilo, že k nehodě nedošlo jen shodou okolností.

Mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci ČTK sdělila, že obžalobu v červnu projedná senát soudce Jana Šotta.

Česká justice se problematikou vybržďování a vytlačování aut na silnicích zabývala v poslední době opakovaně. Jeden z nejpřísnějších trestů – 6,5 roku vězení – dostal Martin Novák, který v Brně svým jaguárem vytlačil do svodidel dodávku s šesti lidmi. Christo Dimitrov Klisurov obdržel o půl roku mírnější trest za ohrožení posádky auta, jehož řidička musela na D1 prudce zpomalit a po smyku také narazila do svodidel. Pětiletý trest vězení vyměřil soud Luboši Lacinovi, jenž z D1 vytlačil pomalejší auto, které se několikrát přetočilo přes střechu a narazilo do stromu. Další agresivní řidič Aleš Trpišovský dostal za vybržďování na téže dálnici dvouletou podmínku, které ho zprostila amnestie.

Vybržďování na dálnici D5.

Video  Vybržďování na dálnici D5  - Facebook.com
Video se připravuje ...

Kamera zachytila dalšího vybržďovače.

Video  Kamera zachytila vybržďovače.  - Video Zdeněk Kubík
Video se připravuje ...

Proč nevybržďovat kamion? Tady je jeden z důvodů…

Video  Proč nevybržďovat kamion? Tady je jeden z důvodů…  - youtube
Video se připravuje ...

Cula ( 4. října 2017 08:37 )

 Jedno je jasné, ohrožovat jiné auto je nepřípustné a velmi nebezpečné, za to omluva není. Ale kdo bojuje o vlastní dítě a máte v tomto systému nula šancí jako otec, když si žena usmyslí, že vám dítě dávat nebude, tak vám nervy občas ujedou. To že má dostat řidič flastr na 5 až 10let, to pisálek z ČTK umí napsat, ale proč otec auto se svým vlastním dítětem pronásledoval, už není tak podstatné. Zamyslel bych se nad příčinou a tady by měl soud přihlédnout, že o klasické agresivní vybržďování nějakého blba za volantem určitě nešlo.

kolokolo ( 29. dubna 2017 15:14 )

Pokud budou nízké tresty tak se nic nezmění....Poprvé 5 let ,druhý přestupek 10 let. A újezdy v drogovém rauši nebo s alkoholem..? Natvrdo 5 let aby si pamatoval že auto je vlastně zbran hromadného ničení....

bafy81 ( 29. dubna 2017 13:30 )

 Jak je možné, že vsichni obvinění dostali od 5ti let nahoru natvrdo a jen nejaký zm*d Trpisovsky roky 2 podmíněně a jeste ho z toho dostala amnestie??!!!!

moiaza ( 29. dubna 2017 12:21 )

Naučte se s tím žít. Je to daň za svobodu a demokracii. V mém kapitalismu je každý člověk svobodný, tudíž si může dělat co chce. Pravda a láska vždy zvítězí. Váš Venca Flaška.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání