Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Doba opékání buřtů je zase tady: Na co si dát při zakládání ohně pozor?

/
  • Čarodějnice
    28. dubna 2017 ● 16:28

    Na jaře nás to všechny táhne ven a kdo nemá gril, zasedne aspoň k ohníčku. Pálí se staré listí, Čarodějnice zkrátka zažehly ohnivou sezonu. Kde můžete oheň rozdělat? 

  • 1.

    Kdy hrozí pokuta?

    Pokud si chcete udělat oheň blíž než 50 metrů od lesa nebo 100 metrů od stohu, rychle si to rozmyslete. Riskujete totiž pokutu 20 000 Kč a dojde-li k požáru, může se částka vyšplhat až na 25 000 Kč. Stejnou pokutu mohou dostat i rodiče děti mladší 18 let, které si podobný ohýnek udělají. Rodiče jsou za ně totiž zodpovědní. Pokud si chcete ohýnek udělat na vlastní zahradě, můžete se dostat do konfliktu se zákonem. Nesmíte totiž obtěžovat sousedy kouřem nebo nadměrným hlukem. Podnikateli pak za neohlášené pálení hrozí pokuta až 500 000 Kč!

    Pálení čarodějnic
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Vatru ohlašte

    Velký oheň nezapomeňte ohlásit hasičům! Udělat to můžete i elektronicky. Kontaktní telefon mějte u sebe, aby se vám mohla hlídka dovolat.

    Pálení čarodějnic
    Autor: profimedia.cz

  • 3.

    Pneumatiky do ohně? Ne!

    Na pálení pneumatik zapomeňte! Za pálení pneumatik hrozí až 150 000 Kč.

    Pálení čarodějnic
    Autor: Ilustrační foto Blesk

  • 4.

    Nepoužívejte chemii

    Řada lidí si myslí, že bez pořádné dávky benzinu nebo lihu se oheň nerozhoří. Hasiči ale před podobnými urychlovači varují. Používání chemikálií každoročně způsobuje řadu zranění.

    Pálení čarodějnic
    Autor: shutterstock.com

  • 5.

    Pozor na domy a stromy

    Oheň rozdělávejte jen v bezpečné vzdálenosti od domů a stromů (50m). V blízkosti ohně nesmí být ani suché listí, tráva, kořeny stromů či hrabanka. U velkých ohnišť by nemělo být nic hořlavého minimálně ve zhruba metr širokém pruhu kolem ohniště.

    Pálení čarodějnic
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Oheň zkrotí voda a písek

    Pro případ, že by se oheň začal šířit, si připravte vodu k hašení, zeminu nebo písek. Využijete je při ukončení pálení, kdy musíte ohniště důkladně uhasit. Než odejdete, nesmí oheň ani doutnat, jinak porušujete zákon.

    Pálení čarodějnic
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Když vzplanete, válejte se

    Nechceme to přivolávat, ale kdyby na vás začalo hořet oblečení, zastavte se a začněte se válet. Útěk totiž spolehlivě oheň ještě víc rozdmýchá. Přikryjte si obličej dlaněmi a začněte se kutálet po zemi. To oheň udusí. Pomůže i přikrytí dekou z jiného než syntetického materiálu.

    Pálení čarodějnic
    Autor: Ilustrační foto Blesk

    Fotogalerie
    6 fotografií

Dnešní horoskopy