Běžně nám vychází, že klíšťovou encefalitidu přenáší přibližně tři procenta klíšťat. Kolik jich je přenašečem v Brně, ovšem zjistíme na základě laboratorního výzkumu až v příštích dnech,“ uvedla Markéta Pudilová, koordinátorka vlnkování klíšťat.

Samotný sběr prováděla Alena Žákovská z oddělení Fyziologie a imunologie živočichů Masarykovy univerzity Brno společně se svou studentkou Kateřinou Bechníkovou.

Všem, kdo se vydávají do lesa, doporučuji, aby používali ochranné repelenty. Klíšťata totiž přenášejí nejen encefalitidu, ale i Lymskou boreliózu, se kterou mám já osobně problémy už 22 let a nelze se toho zbavit,“ přiznala Žákovská.

Žákovská upozorňuje, že klíšťata jsou nejen ve všech lesích u Brna, ale i v parcích ve středu města. „Klíště má tři fáze, nejprve je ve fázi larvy, následně nymfy a teprve pak se z něj stává klíště. Ve všech saje krev,“ zdůraznila.

Video
Video se připravuje ...

Odborníci se v pátek dopoledne vydali do lesů v Brně a sbírali klíšťata. Přestože byly pouhé tři stupně, našli je hned při prvním pokusu. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
10 fotografií