„Hlídka strážníků vyjela k hlavnímu nádraží na žádost dispečinku záchranné služby. Měli ověřit, jestli jeden z početné skupiny bezdomovců neleží na zemi se zdravotními potížemi,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Sotva však přijeli strážníci na místo, ihned čelili útoku bezdomovců, kteří je napadli nejdřív slovně a vzápětí i fyzicky. „Čtyři nejaktivnější útočníci je začali tahat za uniformy a pokusili se je napadnout,“ popsal další vývoj situace Ghanem.

Napadeným strážníkům vyjelo proto na pomoc dalších pět hlídek městské policie.„Strážníci po použití donucovacích prostředků zafixovali čtveřici čelem k zemi, dva z nich přitom spoutali. Během zákroku byly hlídky nuceny použít i slzný sprej,“ upřesnil mluvčí brněnských strážníků.

Jeden z bezdomovců absolutně nekontroloval své chování, a tak ho nechali strážníci převézt na záchytku. Tam nadýchal bezmála dvě a půl promile alkoholu. Bezdomovci v podchodu podle svých slov drželi tryznu za svého zesnulého známého.

V loňském roce byli strážníci vystaveni hned třiadvaceti útokům, které postoupili státní policii s podezřením na trestný čin násilí proti úřední osobě. Oproti roku 2015 se jedná o nárůst o devatenáct případů. Další desítky případů končí podobně jako ten včerejší ve správním řízení. Nárůst útoků na hlídky městské policie je dán vysokou aktivitou strážníků v problematických oblastech, jako je Nádražní či Úzká ulice, Mendlovo náměstí nebo Stará osada.

Video
Video se připravuje ...

Masivnímu útoku bezdomovců čelili ve čtvrtek večer brněnští strážníci u hlavního nádraží. Městská policie Brno



Fotogalerie
5 fotografií