Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Doktor oživí mrtvé? Plánuje transplantovat zmražený mozek

Autor: nka - 
28. dubna 2017
12:18

Přivést zpátky k životu ty, kdo se po smrti nechali zmrazit v naději na opětovné oživení díky pokroku v medicíně, chce do několika let italský neurochirurg Sergio Canavero. Muž, který před časem vzbudil pozornost plánem provést první transplantaci lidské hlavy, toho chce dosáhnout voperováním rozmraženého mozku do dárcovského těla.  

Jak Canavero řekl v rozhovoru pro německý časopis Ooom, přípravy k první transplantaci hlavy v současnosti finišují a převratnou operaci chirurgové provedou do deseti měsíců. Pak už nic nestojí v cestě tomu, aby se posunuli dál a vyzkoušeli transplantaci mozku.

Považuji za realistické, že budeme připraveni nejpozději do tří let. Transplantace mozku má mnoho výhod: Zaprvé nevyvolá téměř žádnou imunitní reakci, takže problém odmítnutí štěpu hostitelem tady neexistuje. Mozek je totiž z imunologického hlediska neutrální orgán. Když ale transplantujete hlavu se všemi cévami, nervy, šlachami a svaly, odmítnutí může způsobit obrovský problém,“ řekl Canavero, kterého některá média přezdívají Dr. Frankenstein.

VIDEO: Podívejte se, jak se žije s transplantovaným srdcem:

Jako „pokusné králíky“ pro transplantaci mozku hodlá chirurg využít klienty americké společnosti Alcor,  která nabízí posmrtné zmrazení těla. „Pokusíme se přivést k životu první klienty této společnosti. A ne za sto let. Jakmile se uskuteční první transplantace lidské hlavy, což znamená nejpozději v roce 2018, budeme připraveni i k pokusům oživit první zmražené hlavy,“ vysvětlil s tím, že ze zmražených lidí hodlá použít mozek, který transplantuje do dárcovského těla.

Kritici ale poukazují na to, že zmrazit a opět rozmrazit tak složitý orgán jako mozek bez poškození, není reálné. „Při zmrazení savčího mozku dochází k nevratnému poškození. Naděje, které lidem dávají společnosti zabývající se kryogenikou, jsou nepodložené,“ řekl serveru Telegraph britský neurolog Clive Coen.

Canavero dále upřesnil, že plánovanou první transplantaci hlavy provede s čínským týmem v nemocnici čínského města Charbin. Popřel tak dřívější zprávy o tom, že prvním pacientem pro průlomovou operaci bude 31letý paralyzovaný Rus. „Prvním pacientem bude Číňan,“ potvrdil. Lékaři už podle něj mají řadu dobrovolníků, ale konkrétního člověka vyberou až těsně před operací na základě kompatibility s dárcovským tělem.

 Canavero dodal, že jeho tým dosáhl v poslední době přelomových poznatků, díky nimž je úspěch transplantace hlavy velmi reálný. „Dosáhli jsme významného pokroku v lékařských experimentech, které by se ještě před pár měsíci zdály nemožné. Bude to revoluce v medicíně,“ ujistil.

 

agfor ( 28. dubna 2017 16:14 )

Už jsem se lekl, že by český doktor léčil, místo aby mrzačil a vraždil.

..krakonos500 ( 28. dubna 2017 15:32 )

Carminovi už nepomůže ani transplantace mozku. Toho je potřeba už jen utratit.

rudaverliba ( 28. dubna 2017 13:20 )

Ten ti dává zahulit, když se od něj nemůžeš odtrhnout

Zobrazit celou diskusi