Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Padesát odstínů šedi byl přešlap, nic takového už nevydáme, říká šéf Albatrosu

Autor: pet - 
28. dubna 2017
10:26

Spolumajitel nakladatelství Albatros je přesvědčen, že vydáním knihy Padesát odstínů šedi se razantně odchýlil od konceptu celého nakladatelství, které je určeno převážně dětem. Erotická tematika v tomto nakladatelství podle něj nemá své místo, bez ohledu na to, jak moc bude výdělečná. Nic podobného tedy už vydávat nechce. Informoval o tom magazín Hospodářských novin Ego!.

Jaroslav Horák se zajímal o ekonomii a dokonce ji vystudoval i v Paříži. V roce 2008 koupil se svou manželkou nakladatelství Albatros, které mu vynáší dodnes. Koupi nakladatelství vidí jako dobrý krok. Ovšem vydání Padesáti odstínu šedi byl podle Horáka přešlap.

Nakladatelství Albatros je odjakživa spojeno se značkou vysoké kvality české i světové literatury. Dětské knížky má od tohoto nakladatelství doma snad každý z nás. Novinkou jsou v dnešní době ale celosvětové trháky, které se od nakladatelství svým konceptem diametrálně liší. V tiskařském domě byly nedávno k vidění třeba Šmoulové. Horák si je vědom toho, že je kniha na jiné úrovni. Na druhou stranu si myslí, že „hranice toho, co rodiče považují za vhodnou knihu pro děti, se posunuje“. „Ve Šmoulech není nic závadného, byť z hlediska umělecké hodnoty je to někde jinde,“ dodal Horák.

VIDEO: Zákulisí Padesáti odstínů šedi
Video  Podívejte se do zákulisí natáčení Padesáti odstínů šedi.  - Universal Pictures
Video se připravuje ...

Erotický bestseller

„Šlápnutím vedle“ však spolumajitel Albatrosu označil knihu Padesát odstínů šedi, i přestože patří k bestsellerům, stejně jako Harry Potter. „Koupili jsme nakladatelství XYZ v momentě, kdy měli už domluvenou licenci.“ Kasovní trhák, který překvapil samotné vydavatele, je však donutil zamyslet se. Nakladatelství prioritně určené dětem i odborníkům nemá zapotřebí tisknout erotickou literaturu, bez ohledu na to, kolik to „hodí“.

I když žádná podobná kniha v tomto nakladatelství už nevyjde, licence Horáka zavazují k různým reedicím Padesáti odstínu šedi. Je ale jisté, že nová podobná smlouva se na stole Albatrosu podpisu nedočká.

ivoadler ( 28. dubna 2017 10:50 )

Padesát odstínů šedi jako erotická literatura? Vždyť je to kravina. Do nakladatelství pro děti to patří. Vždyť to můžou číst nebo dívat se na to jen puberťáci.

Zobrazit celou diskusi