Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Supermáma má v 37 letech 38 dětí! První porodila už v třinácti

Autor: so, lm - 
28. dubna 2017
10:36

V 37 letech už má 38 dětí! Uganďanka Mariam Nabatanzi poprvé otěhotněla v pouhých 13 letech, o mnoho let staršího manžela jí tehdy domluvili rodiče. A moc se jim to nepovedlo, nezvedený muž se za ní totiž vracel, jen aby jí udělal dalšího potomka.

 

Mariam Nabatanzi má na svůj věk opravdu početnou rodinu. Ptáte se, jak to stihla? Uganďanka čtyřikrát porodila trojčata, třikrát čtyřčata, šestkrát dvojčata a  jen dvakrát rodila »běžně«. Nejstaršímu dítěti je 23 let a nejmladšímu pouhé čtyři měsíce. Mariam všechny potomky rodila doma, jen toho posledního v nemocnici císařem. Po posledním porodu už doktory poprosila, aby jí znemožnili mít další děti, antikopce jí totiž nepomohla.

Za velkým počtem dětí jsou v jejím případě genetické předpoklady. „Zjistili jsme, že její otec měl 45 potomků s různými ženami. Samotná Mariam Nabatanzi má mimořádné ovulační schopnosti a zvýšený počet uvolňovaných vajíček,“ uvedl porodník Ahmed Kikomeko z nemocnice Mulago.

Uganďanka ale neměla příliš šťastné dětství. Dle jejích slov se ji její nevlastní matka pokusila zavraždit. Žena prý rozmixovala sklo do jídla, které pak naservírovala Mariam a jejím čtyřem sourozencům. Mariam jako jediná přežila. Tím ale její utrpení neskončilo, ve 12 letech ji totiž otec provdal za 40letého muže. "Nevěděla jsem, že mě provdávají. Do našeho domu přišli lidé a přinesli mému otci dary. Když přišel čas k odchodu, myslela jsem, že doprovázím svou tetu, ale ona mě pak předala tomu muži," popsala žena, která svým dětem hodlá dopřát úplně jiné dětství.

Domluvený svazek jí totiž štěstí vůbec nepřinesl. Její manžel má totiž také více žen a další kopu potomků. Je také velmi násilnický a Mariam často bil a mučil. Byly doby, kdy se rok neukázal. Pak se vrátilm, jen aby udělal manželce další dítě a na jménu pro dalšího potomka se domlouvali po telefonu. Teď to ale prý vypadá, že od početné rodiny uprchnul definitivně. „Je to jen dobře. Teď žijeme jen z máminy velké lásky,“ uvedl nejstarší syn Charles Mussi (23).

Mariam chce svým dětem dopřát šťastné dětství a umožnit jim splnit si své sny. "Doufám, že mé děti půjdou na školu, protože mají všechny velké ambice. Chtějí být doktory, učiteli a právníky. Chci, aby si své sny splnili, protože já nikdy nemohla," dodala. Problémem jsou ale peníze, péče o 38 potomků je totiž samozřejmě velmi nákladná. „Matka se potýká s velkými finančními potížemi,“ sdělil úředník Samari Muse Nero a vyzval politiky své země, aby případ Mariam Nabatanzi urychleně řešili.

Video: První česká paterčata na srazu vícerčat

Video  Paterčata na srazu vícerčat  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...