Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Video „něžného císaře“ je jen na efekt: Chybí krev, děloha nemůže sama vypudit plod, říká profesor Pařízek

Autor: Kristýna Beránková - 
29. dubna 2017
05:47

Doktor nařízne břicho a dítě se samo klube ven. Metoda tzv. »přirozeného císařského řezu«, o níž jsme již psali, vzbudila vlnu zájmu i diskusí. Proto jsme ji nechali okomentovat špičkové české porodníky. Co si o videu myslí přední český porodník, prof. MUDr. Antonín Pařízek, CSc., vedoucí lékař Perinatologického centra 1. LF UK a VFN v Praze?

Celé to vidím spíš jako hon za senzační zprávou, video je vyrobeno hlavně na efekt… Už termín přírodní císařský řez je vlastně protimluv. Císařský řez neboli břišní porod je chirurgický zákrok, který vždy s sebou přináší celou řadu rizik (anesteziologická, porodnická i neonatologická).

VIDEO: Dítě se rodí pomocí metody »něžného« císařského řezu…

Video  Něžný císařský řez  - Instagram/AngelaWombwarrior
Video se připravuje ...

Způsob, který je z Venezuely publikován, kdy z rozříznuté dělohy je samovolnými děložními stahy plod vypuzen z těla matky, není fyziologicky dost možný. Děloha po rozříznutí nevytváří tak silné stahy, které by dítě umožňovaly takto porodit! Kromě toho již jen pokusem o tento způsob porodu hrozí časová ztráta, se kterou souvisí zvýšení výše uvedených rizik, zejména pak ztráta krve do břicha matky a porucha zásobení dítěte okysličenou krví.

Na videu chybí fáze otevření dutiny břišní a zejména otevření (řez) dělohy. Stejně tak chybí manévr porodníkovy ruky, kterou vysunul hlavičku dítěte před stěnu břicha matky. Právě při této fázi téměř pravidelně nastává velké krvácení z dělohy, proto je operatér nucen relativně rychle vybavit plod, aby matka nebyla ohrožena krevní ztrátou a zejména plod nedostatkem kyslíku.

VIDEO: Císařský řez? Klidně, pokorně a trpělivě na svět…

Video  Císařský řez: Klidně, pokorně a trpělivě na svět.  - Instagram/Jham Frank Lugo
Video se připravuje ...

Jinak vše ostatní, co je v průvodních článcích popisováno za hlavní výhody takového porodu, například v porodnici U Apolináře běžně používáme, je-li to technicky možné a je-li použita epidurální anestezie. Necháváme u císařského řezu zhruba minutu dotepat pupečník, po oddělení novorozence od pupečníku na sále přítomný dětský lékař s dětskou sestrou přikládají dítě matce za stále probíhající operace na hruď a pak k prsu (tzv. skin to skin process).

 VIDEO: Chlapeček přišel na svět »přírodním« císařským řezem.

Video  Zázrak zrození v přímém přenosu: Chlapeček přišel na svět »přírodním« císařským řezem.  - Instagram/_cenfer
Video se připravuje ...

Tento postup je důležitý pro matku psychicky, má se za to, že se urychluje nástup laktace, zvyšuje se kolonizace těla novorozence prospěšnými bakteriemi z těla matky. Přitom současně nastává zvýšené vyplavování matčina oxytocinu, který způsobuje rychlejší zavinování dělohy, a tedy redukci krevní ztráty.

VIDEO: Novorozenec se „dere“ na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém porodu.

Video  Novorozenec se „dere“ na svět císařským řezem, stejně jako při klasickém porodu.  - Maminka.cz/Youtube
Video se připravuje ...

 

deep_ass_flsting ( 29. dubna 2017 08:20 )

To je u cikánů běžné.

Zobrazit celou diskusi