Loni na podzim proběhlo místními obyvateli ostře sledované referendum v Dolních Chabrech. Existovala totiž možnost, že stávající developerský projekt Nové Chabry bude obsahovat vyšší budovy, a tudíž se do oblasti přistěhuje více obyvatel.

Kritikům tohoto kroku nevadí rozšiřování zástavby v dané lokalitě, nicméně by měla dosahovat rozumné míry s tím, že před dalšími kroky je nezbytné zkvalitnit zdejší dopravní obslužnost, možnosti volnočasového vyžití a v neposlední řadě zajistit adekvátní kapacity zdejších vzdělávacích institucí pro děti.

Jen několik měsíců poté se objevily návrhy na změnu územního plánu, které by umožnily rozšiřování obytné zástavby do nejbližšího okolí projektu Nové Chabry.

Stavbu ano, ale rozumnou

„Ať se staví, ale ať se staví rozumně. Bojujeme za to, aby se tu postavilo sportovní hřiště, aby se využívaly stávající možnosti, které územní plán dovoluje. Ať tu někdo klidně staví dalších 50 rodinných domků. Nechceme, aby tu někdo stavěl sídliště. Pokud se tu objeví nové rodinné domy, je to v souladu s okolní zástavbou a nemáme s tím žádný problém,“ vyjádřil se redakci Blesk.cz místní obyvatel Petr Kasa z právě vznikajícího zájmového spolku Za lepší Chabry.

Jedna z možných změn územního plánu se týká současného pole za větrolamem směrem k Ďáblickému háji. V případě, že by tato změna proběhla, došlo by k umožnění nové výstavby nedaleko v současnosti stojících novostaveb.

„Referendum se samozřejmě netýká případných dalších projektů, které by v Dolních Chabrech mohly vzniknout. Týká se však hned sousedního pozemku přes cestu. Alibisticky lze samozřejmě říct, že je to úplně jiná kauza, ale změny by se dotkly úplně stejných lidí,“ řekl Petr Kasa.

Z polní cesty silnice

Další z uvažovaných změn územního plánu se týkají současné polní cesty, která propojuje stávající developerský projekt Nové Chabry s ulicí V Kratinách. Případné odsouhlasení této změny by mělo za důsledek vybudování nové silnice a také podél ní by bylo v budoucnu teoreticky možné vybudovat nové bytové komplexy.

„Ty pozemky mají více než 130 tisíc metrů čtverečních, tedy lze očekávat, že tam jednou může stát zhruba 150 až 180 domů. A my se teď můžeme jen modlit, aby to byly domy rodinné,“ uvedl Kasa.

Zastupitelstvo věc odsouvá

Zastupitelstvo magistrátu ve čtvrtek 27. dubna jednohlasně rozhodlo, že dvojí návrh na změnu územního plánu pro lokalitu Dolních Chaber se přesune na květen. Starosta Dolních Chaber Miroslav Malina (Volba pro Chabry) na tuto skutečnost pro redakci Blesk.cz reagoval tím, že získaný čas bude možné využít k ještě lepší prezentaci toho, proč k návrhu na změnu územního plánu dochází.

Pražská radní Petra Kolínská (Trojkoalice/SZ) hodlá celou problematiku znovu otevřít na jednání rady. „Musíme se k tomu určitě vrátit, všechny návrhy na změnu územního plánu v Dolních Chabrech budu navrhovat k zamítnutí. Po jednání rady dojde k novému hlasování zastupitelstva,“ sdělila redakci Blesk.cz Kolínská.

„V souvislosti s názorem části obyvatelstva městské části, vyplývajícím z výsledku referenda, byla podpora další obytné zóny v této oblasti starostou městské části odvolána. Primátorka hlavního města Prahy vyčlenila proto návrh změny z projednávaného programu zasedání rady ze dne 11. dubna 2017, a to do doby projednání Zastupitelstvem Městské části Dolní Chabry. V současné době naše samospráva řeší výhradně individuální výstavbu,“ vyjádřil se redakci Blesk.cz ještě před rozhodnutím zastupitelstva magistrátu starosta Dolních Chaber Miroslav Malina.

Podívejte se, jak vypadají domy stávajícího developerského projektu Nové Chabry:

Fotogalerie
23 fotografií