Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rozum o vině Kramného nepochybuje, tvrdí soud: Nebyl ve stresu, kupčil a hledal ženy

Autor: ČTK - 
27. dubna 2017
16:06

Vina Petra Kramného je podle Nejvyššího soudu prokázaná bez jakýchkoliv rozumných pochybností, a to i přesto, že proti němu existují jen nepřímé důkazy. S vysokou mírou pravděpodobnosti lze vyloučit možnost, že by smrt Kramného manželky a dcery v Egyptě způsobil někdo jiný. Zemřely obě najednou na základě vnější příčiny, nikdo jiný než Kramný s nimi nebyl v kontaktu.

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Odpykává si trest 28 let vězení.

NS poukázal například na chování Kramného bezprostředně po smrti blízkých. Nebyl ve stavu akutní reakce na stres. Brzy se začal zajímat o možnost, jak ze situace materiálně těžit, třeba prostřednictvím honorářů od médií. Ještě z Egypta začal navazovat na dálku vztahy s jinými ženami. „V těchto vztazích pak naplno pokračoval hned po návratu do České republiky,“ stojí v usnesení.

Video  Rozsudek nad Kramným: Jak se tvářil on, jeho rodina a právníci? Podívejte se!  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Kramného tvrzení, že celá rodina v hotelu trpěla intenzivní nevolností, označil NS za nevěrohodné, například proto, že se neobrátili na hotelového lékaře. „Je nepochybné, že situace, kterou vylíčil obviněný, by znamenala skutečně mimořádnou a vážnou situaci, v níž by žádný normálně uvažující člověk neváhal využít lékařské pomoci, dostupné navíc mimo jiné i přímo v hotelu, případně využít pomoci jiných osob,“ napsali soudci.

Obsáhlou pasáž věnoval NS expertizám zkoumajícím příčinu úmrtí. Dospěl k závěru, že usmrcení elektrickým proudem je spolehlivě prokázáno, jiné příčiny včetně otravy jsou naopak vyloučené.

Expertizy jsou opakovaně terčem kritiky obhajoby. Za Kramného práva se zasazuje také spolek Šalamoun. Brněnská policie odložila trestní oznámení, které spolek na neznámého pachatele podal loni v dubnu a v němž poukazoval na údajnou manipulaci se vzorky tkání zemřelé Kramného manželky. Na snímcích vzorků stála část obžaloby. Spolek proti odložení podal stížnost.

Kramného advokátka Jana Rejžková ČTK už dřív řekla, že rozhodnutí NS nechce komentovat. „Brala jsem dovolání jako formální krok, abych mohla podat ústavní stížnost,“ vysvětlila před časem s tím, že proto ona ani její klient nepovažují rozhodnutí za prohru. Text ústavní stížnosti už připravuje a na podání má dva měsíce.

Kramný vinu od počátku popírá. Opírá se o to, že podle egyptských úřadů šestatřicetiletá žena a osmiletá dívka zemřely na následky dehydratace nebo otravy. Po převozu těl čeští znalci došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Potvrdil to i revizní znalecký posudek.

kajineknahrad ( 27. října 2017 14:56 )

Soud si nevidí do huby. V rozsudku tvrdí, jak bych chorobně závislý na Monice a stejnou slinou blijí o jeho obcování s milenkami.

mirkazam ( 9. května 2017 14:20 )

dr.shapiro....nevinný člověk,a zničen ?? Tak se prober a sestup na zem....Ten hajzl si myslel,že mu ty jeho lži,které pořád překrucoval sežere soudce i s navijákem,ale bohužel nikdo mu na ty jeho báchorky neskočil.Tak nemel o intrikách,protože v této kauze byl hlavním intrikánem právě Kramný...

zab_haz ( 30. dubna 2017 16:42 )

pokroku, jsi patrně duševní chudáček, když a) nechápeš ironii, a hlavně za b) nechápeš, že morální soudy oproti důkazům činu jsou nebe a dudy. Zkus si v tom udělat aspoň trochu jasno.

zab_haz ( 30. dubna 2017 16:37 )

Pro ty, kterým se nelíbí, když někdo píše "odsouzený za to, že nebrečel": Nemá náhodou soud soudit podle skutkové podstaty? Může se smát až se budou hory zelenat. Na kauzu to správně nemá mít vliv - také byste protěžovali pláč a lítost jako jasný důkaz neviny?! Ale jak vidno vliv to asi má, totiž když se nejspíš vaří obžaloba z vody, tak tonoucí se i stébla chytá.

rudaverliba ( 28. dubna 2017 12:53 )

Sedí a bude sedět! A rejže mu může valit indulonu na jeho těžce zkoušený řitní otvor.

Zobrazit celou diskusi