„Budoucí podobu pietního místa řešil obvod s architekty zhruba tři roky,“ řekl mluvčí radnice Martin Otipka.

První návrhy na úpravu vznikly v roce 2014, pracovalo na nich několik architektů. Postupně byla vytvořena řada variant od klasických žulových památníků přes různá umístění bludného balvanu.

„Nad všemi variantami jsme dlouho diskutovali a zvažovali jsme i přesunutí pietního místa do jiné části Poruby. Nakonec bylo rozhodnuto, že stávající umístění je z historického pohledu zásadní, a byl vybrán návrh, který pracuje se všemi dominantními prvky u balvanu,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

Podle Davida Kotka, který je spoluautorem finálního návrhu proměny památníku, je místo unikátní v tom, že spojuje tři zcela rozličné věci. „Památníky obětem obou válek, které symbolizují smrt, druhý největší bludný balvan v Česku, který je připomínkou neživé přírody, a památnou lípu, která zase symbolizuje přírodu živou. Uvažovali jsme, co z toho upřednostnit, a nakonec jsme se rozhodli nechat všechny tyto aspekty vedle sebe,“ podotkl Kotek.

Po proměně bude podlaha z výrazného plechu, který podle architekta představuje jednak neživou přírodu, ale i válku, protože z kovu se vyrábějí zbraně. „Sloupy ponesou jména obětí. V noci, nasvícené, budou jako svědkové historie zářit do okolí. Místo bude samozřejmě obsahovat i informace o balvanu a lípě,“ vysvětlil Kotek.

Příprava rekonstrukce byla složitá, protože úprava památníků vyžaduje souhlas města, kraje i ministerstva obrany. Návrh byl schválen i letopiseckou komisí a Československou obcí legionářskou. V pátek se u památníku uskuteční poslední pietní akt v jeho současné podobě, který připomene osvobození Poruby.