Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dva roky zoufale hledali ztraceného syna: Zjistili, že se zřejmě přidal k ISIS

Autor: nka - 
27. dubna 2017
17:50

Brita, který byl doma dva roky nezvěstný, zadržela turecká policie nedaleko hranice se Sýrií. Muž, jehož doma zoufale hledali příbuzní, celou dobu žil v chalífátu Islámského státu. 

Stefana Aristidoua (23) Turci zadrželi ve městě Kilis asi pět kilometrů od turecko-syrské hranice. Ze Sýrie cestoval s manželkou, Britkou bangladéšského původu, a Američanem Paulem Klemanem.

Mezi bojovníky ISIS se chtěl přidat i Čech, který nakonec dostal tři roky vězení. Podívejte se, jak ho eskorta přivádí k soudu:

Turecké policii tvrdil, že do Sýrie nejel bojovat, ale chtěl se pouze usadit v metropoli Islámského státu Rakce a žít tam. Ženu Turci propustili, ale mužům hrozí od sedmi do 15 let vězení.

Aristidou vyrostl na severu Londýna v rodině střední třídy. Žil s matkou a sestrou. Podle sousedů krátce před svým zmizením odložil džíny a začal se oblékat do muslimských šatů.

V dubnu 2015 se vydal do kyperské Larnaky, pak už o něm nikdo neslyšel. Matka a sestra po něm zoufale pátraly. Oslovily charitativní organizaci, která pomáhá hledat lidi zmizelé v zahraničí, a vyvěšovaly jeho fotky na sociálních sítích.

Charita nyní jeho profil stáhla. „Naše společnost podporuje ty, jejichž blízcí jsou v zahraničí nezvěstní. Toto hledání začalo před časem v dobré víře, ale vzhledem k povaze nejnovějších zpráv jsme jej již uzavřeli,“ řekla mluvčí organizace.

Spolu s tím, jak ISIS v Sýrii prohrává, se i jeho bojovníci z řad Evropanů vracejí domů. Podle serveru Daily Mail bojovalo v Sýrii na 850 Britů, z nichž asi polovina se vrátila domů a 200 jich zemřelo.

Zobrazit celou diskusi