„Očekává se další vlna srážek, která by měla přijít večer a v noci, a tam se očekává maximum 40 až 60 milimetrů,“ potvrdila mluvčí podniku Povodí Odry Šárka Vlčková. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost, platí nyní na říčce Krasovce v Radimi, místní částí Brantic na Bruntálsku.

Za posledních 24 hodin napadlo na jesenické straně Moravskoslezského kraje zhruba od 15 do 25 milimetrů srážek, na té beskydské do 20 milimetrů. Ve vyšších polohách i sněžilo. Na zvyšování průtoků řek a potoků však nemají vliv jenom srážky, ale i tání sněhu, který napadl minulý týden.

Vydaná výstraha meteorologů před vydatnými dešti platí od čtvrtečních 18 hodin do sobotní půlnoci pro Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a celý Moravskoslezský kraj. Hydrometeorologové očekávají, že řeky, které odvodňující Beskydy, budou proto ještě stoupat. Situace se tak může zkomplikovat v povodí Odry, Ostravice a Olše.

VIDEO: Podívejte se, jak vypadaly středočeské Zálezlice po katastrofických povodních v roce 2002 a jak vypadají po 15 letech.

Video
Video se připravuje ...

Zálezlice před 15 lety smetla voda. Jak se tam žije dnes? Jan Doležal