Do speciální velké hliněné nádoby rozemelete kvalitní hrozny, vzduchotěsně uzavřete a zakopete na půl roku do země. Nic víc, nic méně. O vše další se už postará přirozené kvašení. Víno v neměnné teplotě a temnotě zraje i s třapinami, slupkami, stopkami či semínky.

Starobylý způsob výroby přírodního vína v hliněných nádobách zvaných kvevri má původ v Gruzii. A protože je naprosto unikátní, zapsalo jej nedávno UNESCO do seznamu světového kulturního dědictví.

Silné, oranžově zbarvené víno vytáhli moravští vinaři na denní světlo poprvé včera v Lednici. Až patnáctiprocentní silný, mírně zakalený nápoj výrazné a lahodné chuti nasávali sklepmistři koštýřem přímo ze zakopaných nádob. Hned přelévali do džbánů a publikum nadšeně ochutnávalo.

Video
Video se připravuje ...

Moraváci začali vyrábět víno jako ve starověku: Oranžové kvevri má až 15 procent alkoholu! Jiří Nováček

„Budeme tu, dokud první várku nevypijem,“ smál se docent Ústavu vinařství a vinohradnictví na Mendelově univerzitě Mojmír Baroň. A pozor, v zemi bylo celých 300 litrů!

Víno podle středověké receptury je velmi pitelné a zdravé. „Má mohutnou a robustní chuť, není to nějaká banánová voňavka v tropické škále aromat,“ řekl Blesku Baroň s tím, že se velmi dobře pojí s tučnějšími pokrmy.

Dvě desítky moravských vinařů, kteří se do výroby u nás jako první pustili, si již založily Kvevri klub – a teď spolu zkoumají, jaké odrůdy budou k přírodní fermentaci nejlepší. „Nejvíce se hodí tramín, pak ryzlinky a rulandy,“ myslí si zapálený vinař Baroň.

Kvevri vína budou v Česku každopádně vzácná. „Vzhledem k tomu, že nádoby jsou malé, produkce bude velmi malá. Po trhu bude obíhat pár tisíc litrů, na své si přijdou určitě fajnšmekři a milovníci rarit,“ myslí si Baroň.

Speciál chtějí moravští vinaři představit veřejnosti 29. až 31. května na festivalu Wine Prague. Vinaři si odhlasovali, že cena sedmičky nemůže být nižší než 150 korun, chtějí totiž zabránit devalvaci značky. Tržní cena by však neměla být nijak přemrštěná, podle Baroně by mohla být kolem 250 až 350 korun za lahvinku.

Co jsou to kvevri

Kvevri jsou objemné hliněné nádoby využívané k fermentaci, uskladnění a zrání vín vyráběných tradiční gruzínskou metodou. Na světě žije už jen pár posledních řemeslníků, kteří umějí originální hliněné nádoby se zašpičatěným dnem pro kvalitní fermentaci na dně ručně vyrobit. 

Fotogalerie
7 fotografií