Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tajemství Úřadu vlády. Co skrývá nepřístupná kupole Strakovy akademie?

Autor: Zuzana Štíchová - 
29. dubna 2017
06:05

Jedna z pražských dominant a sídlo české vlády. To je Strakova akademie ležící na levém břehu Vltavy kousek od stanice metra Malostranská. Budově vévodí nazelenalá kupole s dvojicí soch Josefa Maudera. Jak ale vypadá zevnitř? Na to se podívejte v úvodním díle seriálu Blesk.cz „Když promluví zdi“, který vás zavede na běžně nepřístupná místa spjatá s českou politikou.

Útroby Strakovy akademie jsou veřejnosti přístupné, i když jen velmi omezeně. Koná se tu totiž každoročně den otevřených dveří. Do půdních prostor vedoucích ke kupoli se ale nedostanete. Podívejte se tak na unikátní prostory v reportáži:

Video  1. díl seriálu Když promluví zdi: Kupole Strakovy akademie  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Konstrukce kupole je kovová, ovšem obložená dřevem, do jednotlivých ochozů byste museli šplhat po strmých žebřících. Na výšku to je zhruba 20 metrů. Takhle vypadají vnitřní prostory kupole na 360° fotografii:

Blesk.cz Strakova vláda #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Půdní prostory Úřadu vlády připomínají majestátní kupoli jen s velkou dávkou fantazie, přesto se snadno zorientujete alespoň v tom, která strana je odvrácena k řece. Jednu zajímavost ovšem skryté prostory, kam nechodí běžně ani údržba budovy, přece jen mají. Jde o aktuálně už nefunkční mechanismus, kterým se ovládal lustr v hlavním jednacím sále, kde zasedá i dnes česká vláda. Ta se ve Strakově akademii natrvalo usídlila v květnu 1945.

Průvodkyně po Úřadu vlády Andrea Šlechtová popsala, k čemu dnes už nefunkční mechanismus v kupoli Strakovy akademie byl. Průvodkyně po Úřadu vlády Andrea Šlechtová popsala, k čemu dnes už nefunkční mechanismus v kupoli Strakovy akademie byl. | David Malík / Blesk

Kupoli zvenku zdobí rodinný erb rodu Straků, mecenášů, kteří stavbu budovy zaplatili. Rozkročeným ptákem v jejich znaku je ale překvapivě kohout, nikoliv straka. Nad vchodem ze zahrady, kudy přijíždějí do Strakovy akademie státní návštěvy, zdobí kupoli také dvojice soch od Josefa Maudera. Jmenují se Víra a Vlastenectví a jde o alegorické ztvárnění ctností, které měly inspirovat v dřívějších dobách.

Výhled z kupole Strakovy akademie na pražské mosty Výhled z kupole Strakovy akademie na pražské mosty | David Malík / Blesk

majdulka ( 29. dubna 2017 21:21 )

Snad nám nechcete namluvit, že by nám chyběli.

joudajoudovy ( 29. dubna 2017 10:57 )

blivaci, vite velke kulove.... a co protiatomovy kryt?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa