Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Brexit pohromou pro vědu? Poslanci varují před „odsunem“ nejchytřejších mozků

Autor: ČTK, bk - 
25. dubna 2017
15:40

Británie by měla před odchodem z Evropské unie zajistit, aby mohli v zemi nadále zůstávat univerzitní pracovníci a vědci z unijních zemí. Uvádí to zpráva skupiny poslanců ze všech hlavních britských politických stran, podle nichž by úřady měly co nejdříve rozptýlit nejistotu kolem budoucnosti cizinců v zemi. V opačném případě hrozí podle poslanců velký odliv mozků, uvedl web stanice BBC.

Britská premiérka Theresa Mayová chce naplno rozjet vyjednávání o odchodu země z EU po červnových volbách a jedním z jejích základních požadavků je omezení počtu cizinců z unijních zemí, kteří pracují na ostrovech. Kolem tohoto tématu se v britských médiích objevují protichůdné informace, což mezi cizince v zemi vnáší nejistotu.

„Vláda musí neprodleně jednat, vyjádřit se k nejistotě (akademických) pracovníků z EU a zabránit tím riziku poškozujícího odlivu mozků a talentů za naše hranice,“ uvedl v prohlášení konzervativní předseda parlamentního vzdělávacího výboru Neil Carmichael.

Vláda by se podle výboru měla k věci postavit jasně ještě letos, bez ohledu na to, zda vyjedná nějaký reciproční ústupek ze strany Bruselu.

Přibližně každý šestý akademický pracovník v Británii pochází z některé země EU. Odliv expertů by podle poslanců znamenal velké škody pro univerzitní sektor, který podle jejich údajů produkuje desítky miliard liber ročně a vytváří 750 000 pracovních míst.

Britské sbohem. Připomeňte si základní fakta o brexitu:

Výbor rovněž konzervativní vládu vyzval, aby nestavěla do cesty překážky studentům z EU, kteří chtějí studovat v Británii, a místo toho po brexitu zavedla „systém blízký (současné) svobodě pohybu“. Na britských univerzitách momentálně studuje na 127 000 lidí z unijních zemí a případné restrikce vůči zahraničním studentům by měly podle poslanců negativní dopad na britské školství.

VŠE O BREXITU ČTĚTE ZDE >>>

ji-ri ( 25. dubna 2017 16:51 )

Žena ve vrcholové politice nemá co dělat.Nízká hladina estrogenů je u žen velký problém.V mozku se tvoří chaos a tím nedokážou normálně uvažovat.

Zobrazit celou diskusi