Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Půjčování pomůcek i majetková odpovědnost šéfů: Nemocnice zřejmě čekají změny

Autor: val - 
25. dubna 2017
17:10

Transformaci deseti českých fakultních nemocnic v nemocnice univerzitní s jinými podmínkami fungování schválili v úterý poslanci. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) návrh zákona hájili s tím, že napraví některé absurdity, které se dnes kvůli nedostatečné úpravě stávají. Se zákonem souhlasí i část opozice, kritizuje ale, že s ním vláda vyčkávala až na poslední chvíli. 

„Nedostatků je opravdu celá řada. Až po takové absurdity, jako že fakultní nemocnice nemůže pacientovi půjčit zdravotní techniku,“ argumentoval Ludvík před poslanci a předložil případ, kdy nemocnice nechtěla půjčit pacientovi domů k užívání plicní ventilátor. „Prostě proto, že je to státní majetek a musí ho prostě napřed nabídnout státní instituci,“ vysvětlil. Obdobné je to prý v případě výzkumů a duševního vlastnictví zaměstnanců fakultní nemocnice.

Nemocnice, které jsou nyní státními příspěvkovými organizacemi, podle něj nyní nemohou dostatečně nakládat s vlastním majetkem. Zákon o univerzitních nemocnicích transformuje desítku fakultních nemocnic v právnické osoby, jež budou hospodařit s majetkem, který na ně stát převede. Chod univerzitní nemocnice bude řídit rada, v níž budou zastoupena ministerstva zdravotnictví, financí, univerzity a zaměstnanci. Na její návrh ministr jmenuje ředitele zařízení.

Klíčové budou také smlouvy s vysokými školami, jejichž studenti se budou v nemocnicích vzdělávat.

Šibeniční termín

Kritici upozorňují na to, že jsou některé nemocnice zadlužené a v případě bankrotu by podle nových pravidel nic nebránilo jejich privatizaci. „V současné době, když je nemocnice příspěvková, tak nemůže zbankrotovat. Kryje to stát. Ale když to bude nová právní forma, tak bude moci zkrachovat. A když bude moci zkrachovat, tak ji třeba potom za korunu někdo koupí. A když se mluví o hrozbě privatizace, tak ta tu stále je,“ uvedl pro ČTK zpravodaj zákona Rostislav Vyzula.

„Nic není vzdálenějšího pravdě,“ poznamenal ve svém přednesu na konto podobných úvah Ludvík. Dluhy zařízení lze podle něj řešit refinancováním pomocí úvěru od ministerstva financí. Vytváření nových dluhů by prý mělo zabránit i to, že členové rady nemocnice by měli majetkovou odpovědnost za její činnost.

Některé strany, například opoziční TOP 09 nebo hnutí Úsvit, kritizují vládu za to, že s návrhem přišla až nyní v de facto šibeničním termínu krátce před volbami. Není jasné, zda se takto závažný zákon podaří během pár měsíců dotáhnout do konce. Někteří proto byli ochotni schválit zákon už v prvním čtení, jiní poslanci před tím však varují. Zapotřebí je podle nich důkladné projednání. 

Zamítnutí ani vrácení normy k přepracování neprošlo, stejně tak její zrychlené schválení v prvním čtení. Zákon tedy putuje do druhého čtení, předtím jej posoudí zdravotnický a školský výbor. 

VIDEO: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) jedná i o reformě psychiatrické péče

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 18:17 )

a proc socani verejne nehovori o novem zavedeni poplatku u lekaru a v nemocnici? ze statni kasy vytahaji miliardy na sve zlepsovaci navrhy a pak lidi zpetne o penize oberou a to ve zvysovani cen a poplatku. pouze hlupec muze tuto stranu volit. nyni by je volilo pouze 11,5% http://cvvm.soc.cas.cz/media/com_form2content/documents/c1/a7695/f3/pv170424.pdf

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa