Na opravu si Tachov vezme úvěr 100 milionů Kč. Cena podle projektu je o 20 milionů Kč nižší a město doufá, že ji výběrovým řízením ještě sníží. Výsledek soutěže na úvěr bude známý v červnu, poté ho musí schválit zastupitelstvo. Veškerá dokumentace k opravě i povolení jsou připravené.

„Jde o kompletní rekonstrukci kina a vybudování nového zázemí. Největší zásah stavební i finanční bude v tom, aby kino splnilo všechny parametry pohledových křivek, a kvůli tomu se poslední řada zvedne o 2,8 metru,“ řekl starosta Jiří Struček.

Proto se musí zrušit střecha a postavit nová. Kapacitu město nechtělo zvyšovat, zůstane 248 sedadel. Kino bude dokola průchozí, vznikne prostor pro prosklenou kavárnu s výhledem do parku, nové bufety, kanceláře a šatny.

Vedlejší společenský sál, který je 13 let starý, zůstane, pouze se změní vstup, který už nebude, stejně jako do kina, přes hlavní vchod městského úřadu. Kino i sál, propojené vestibulem, jsou největšími společenskými prostory v Tachově. Z kina bude také vstup na dosud nepřístupný balkon společenského sálu.

Kino promítá jen jednou týdně, protože nemá digitální parametry. „Digitalizace bude jen třešnička na dortu. Půjde hlavně o jeho stavební rekonstrukci, která ho přesune do 21. století,“ uvedl Struček. Kino tam vzniklo po přestavbě okresního výboru KSČ. „Po revoluci tam šly vyřazené sedačky z Rudolfina. Bylo to jako provizorium, které už funguje 25 let,“ dodal starosta.

VIDEO: Rozsáhlé opravy čekají i Státní operu v Praze. Budou stát takřka 900 milionů.