Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš s posledním místem ve volbách asi otočí: Kalousek a Zaorálek se mi smáli

Autor: simao - 
25. dubna 2017
11:05

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) má nakročeno k další obrátce ve své politické kariéře. Poté, co nechtěl sedět ani ve Sněmovně, ani ve vládě, teď zřejmě vezme za své i jeho nápad kandidovat na podzim z posledního místa středočeské kandidátky. Ano, je to přesně ten nápad, kterým na sebe Babiš strhl pozornost během únorového sněmu hnutí. Pro Novinky.cz vicepremiér už řekl, že by mohl být ve Středočeském kraji lídrem.

Babiš původně nabádal šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska jako dalšího středočeského kandidáta, aby udělal to samé a šel až na konec řady. Jeho tradiční kritik si ho ale dobíral, že se mu předseda ANO chce vyhnout v předvolebních debatách. Právě Kalousek i hlasy zevnitř hnutí teď mají být důvodem ke změně. 

„No právě to hnutí mi to nechce povolit, zároveň pan Kalousek i pan Zaorálek se mi vysmívali a říkali, že se jich bojím, že s nimi nechci jít do debaty. Vypadá to, že hnutí mě tlačí na první pozici, tak uvidíme, jak to dopadne. Takže možná, abych ukázal, že se nebojím ani pana Kalouska, ani pana Zaorálka, tak budu asi lídr. Ale to ještě uvidíme,“ řekl Babiš v rozhovoru pro Novinky.cz.

O „lídrovi“ Babišovi se rozhodne 13. května

Ještě v únoru přitom Babiš Blesk.cz tvrdil: „Protože právě lidi by měli dostat šanci – tím, že vás vykroužkují, by mohli říct, že tam máte být, nebo nemáte být.“ 

Kalousek označil tehdy Babišův úmysl kandidovat z posledního místa za panický strach střetnout se v debatách. „Reakce pana Kalouska byla, že se ho bojím. Ale rozhodně se ho nebojím. Bylo by dobré, kdyby také kandidoval na posledním místě. A můžeme vést debaty z posledního místa, já s tím problém nemám,“ říkal Babiš v únoru. 

Nyní by se mělo rozhodnout o podobě kandidátky a o tom, jestli bude Babiš nakonec lídrem, 13. května, kdy se ji chystá schvalovat středočeské ANO.

VIDEO: Babiš na sněmu ANO: Rozhodně se nebojím Kalouska

Kalouska přitom ani nyní nezmiňuje poprvé. Jak již v minulosti pro Blesk.cz Babiš uvedl, šéf ANO je přesvědčen, že předseda TOP 09 dělá „beranidlo“ premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

„Dnes tady máme dva tradiční politiky, kteří se spojili – pan Kalousek a pan Sobotka – a postupují jednotně proti mně,“ zopakoval nyní Babiš své přesvědčení.

A to v době, kdy se mu chýlil ke konci čas, který dostal na vysvětlení kauzy korunových dluhopisů, jež si pořídil. Babiš kvůli tomu psal dopis Sobotkovi i svým vládním kolegům, kterým předložil informace o kontrolách korunových dluhopisů na pondělním jednání vlády.

Podle Babiše šlo o „vyčerpávající zprávu“, Sobotka naopak uváděl, že byl zklamán její „nízkou úrovní“. „To, co ministr financí předložil, je spíš politický pamflet a opakování toho, co jsme už dostali,“ rýpl si Sobotka do Babiše.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

VIDEO: Podívejte se, co na kauzu korunových dluhopisů říkal Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz. Uvedl v něm také, že Kalousek dělá Sobotkovi beranidlo

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
ondra.dos ( 25. dubna 2017 22:50 )

Včera Kalousek mohl za to, že ministerstvo financí nesekalo chyby v řádech miliard, dnes může za to, že Babiš nemůže kandidovat z posledního místa. Jakoby to stejně nebylo jedno, když podle stanov hnutí ANO má jeho majitel nad podobou kandidátek absolutní moc.

aleksandra ( 25. dubna 2017 22:20 )

Kdyby ten Kalousek nebyl, Babiš by si ho musel vymyslet! Ministr financí by měl očividně podstoupit psychické vyšetření, podle mě ustrnul tak na 10 letech se svým "to ne já, to ti ostatní" a nejjednodušším terčem je pro něj Mirek Kalousek. Je dobře, že TOP 09 a Kalousek boj za demokracii a prosperitu ČR nevzdávají!

byvalyvoIiccssd4 ( 25. dubna 2017 20:41 )

gbrgbr ( 25. dubna 2017 20:33 )

 Zase za to může Kalousek! No to mě podrž. Je vůbec něco, za co podle Babiše nemůže? To už zní jako kdyby Kalouska uctíval. Zmiňuje ho skoro všude. Jinak k tématu článku. Babiš je známý tím, že mění názory jako ponožky. Překvapuje to vůbec někoho ještě?

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 18:06 )

zato kalous usaty si jiz davno zaneradil pirka a za 25.let nic velkeho neukazal. kalousek v breznu mel 4% a prohlasil: „Pod 12 procent nejdeme". nyni v dubnu ma 4% !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa