„Téměř 662 milionů korun jde na účty jako rezerva a peníze budou využity v příštích letech k financování velkých investic,“ řekla mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

„Takto vysoký přebytek máme poprvé, i když jsme v plusu každoročně. České ekonomice se daří, a my tedy máme vyšší příjmy z daní. Vloni nám také přišly peníze z dotací Evropské unie za naše velké projekty. Další velké investiční akce nás čekají, peníze na spolufinancování tedy máme připravené a nebudeme si opět nic půjčovat,“ uvedl primátor Tomáš Hanzel.

 

Podle něj si město nebralo půjčky na investice už téměř deset let a snížit se podařilo i zadlužení. „Dluhy města se nám podařilo v posledních letech výrazně snížit z více než miliardy korun na necelých 200 milionů korun, dojednali jsme nižší úroky s bankami a tím pádem dále šetříme městskou kasu. Splácíme už jen úvěry za dostavbu kanalizace, starší úvěry včetně úvěrů na regeneraci panelových domů jsou splacené,“ uvedl náměstek Jan Wolf.

 

Město chce většinu peněz uložit do rezerv, protože plánuje v příštích letech některé nákladné investiční akce. Dokončen je například projekt na přestavbu ubytovny Kosmos, kde by měly vzniknout malé byty. Stavba bude stát nejméně 60 milionů korun. Město letos koupilo i tři historické domy na náměstí, které chce dát opravit. Plánuje i modernizaci krytého bazénu.

 

„Přestože se snažíme získat dotace, nemusí být vypsány dotační programy, takže rezervy jsou nutné a peníze budeme potřebovat,“ dodal Wolf.

 

Z přebytku zastupitelé rozhodli o rozdělení asi 200 milionů korun. „Přidáváme 30 milionů k už vyčleněným 30 milionům na letošní opravy komunikací a chodníků, plán oprav právě sestavujeme, s některými opravami jsme už začali. Více než čtyři miliony korun jdou navíc městské policii, která už se úspěšně zapojila do čerpání evropských dotací,“ uvedl Wolf. Město ale zvyšuje příspěvek i místním nemocnicím a lázním, přidalo peníze na péči o zeleň nebo zaplatí výstavbu hřišť.