Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Typický názor chlapů.“ Bělobrádek naštval radami samoživitelkám i Marksovou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. dubna 2017
13:30

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) matkám samoživitelkám vzkázal, že si „musí najít jiného chlapa“. Svým výrokem v rozhovoru pro E15 se postaral o pořádný poprask. Jakkoli se později omluvil, naštvat stihl i ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD). Nad Bělobrádkovým výrokem i situací českých samoživitelek a samoživitelů se pozastavila v rozhovoru pro Blesk.cz.

Ženy samoživitelky jsou jedna ze skupin, která je nejvíce ohrožena chudobou, jak vyplývá i z průzkumů, zaznělo v rozhovoru Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) pro E15. Reakce šéfa lidovců? „No tak si musí najít jiného chlapa,“ uvedl vicepremiér.

Jedna věta, která rázem způsobila bouři. A nikoli první v podobném duchu ze strany představitelů KDU-ČSL.

„To, co vypustili z úst Bělobrádek a Čunek, je vlastně poměrně charakteristické pro řadu lidí. Já, upřímně řečeno, jsem to historicky slyšela i od nějakých lidí z ČSSD, samozřejmě chlapů. Že ta ženská si za to vlastně může sama. To si myslím, že by se nikdy v západní Evropě nestalo. Tam systém matce pomůže, u nás ji potrestá,“ řekla v reakci pro Blesk.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Narážela přitom i na vyjádření hejtmana Jiřího Čunka, který v rozhovoru pro týdeník Echo uvedl: „Pokud se žena špatně rozhodla, s kým mít dítě, musí nést následky.“

Marksová: Naštěstí se Bělobrádek omluvil

V zahraničí je tak podle Marksové systém mnohem spravedlivější k rodičovi, který zůstane s dítětem. Podle Českého statistického úřadu přitom žije 175 tisíc domácností jen s jedním z rodičů.

Marksová nicméně kvitovala, že se Bělobrádek později za svůj výrok omluvil na sociální síti. „Jak ho znám, tak mu nechci křivdit a dovedu si představit, že to řekl jako lehkou nadsázku. Četla jsem celý rozhovor. Naštěstí se za to potom omluvil, ale vnímám to hrozně i v souvislosti s tím, že o samoživitelkách mluvil i Čunek a oba jsou z jedné strany,“ poukázala Marksová.

Čunek s Bělobrádkem přitom výrazně naštvali i samoživitelky. Šéf lidovců nyní ujišťuje, že pro KDU-ČSL je především důležitý zájem dítěte, a podporu vyjadřuje jak úplným, tak neúplným rodinám. A všem pracujícím rodičům.

„Omlouvám se všem ženám, matkám a rodičům za svůj výrok v rozhovoru se studentským časopisem. Byla to nemístně použitá nadsázka, které lituji, nemyslel jsem to tak,“ napsal Bělobrádek na Facebook s tím, že vše každé mamince, „ať sezdané, nesezdané, či samoživitelce“ rád vysvětlí.

Už jen představa, že by pro matku s jedním, dvěma či více dětmi bylo snadné najít si nového partnera, působí na Marksovou „hrozně“. „Je to aspekt, kde se projevuje, že vrcholná politika je tak strašně mužská. Kdybychom tam byli namíchaní padesát na padesát, tak si myslím, že by takové výroky si ti lidé odpustili,“ míní.

Usiluje přitom i o to, aby na matky samoživitelky dosáhl také zákon o sociálním bydlení, který momentálně „visí“ ve Sněmovně.

Marksová dále upozorňuje, že složité pro matky samoživitelky je ostatně i najít si nové zaměstnání. Prosazovala proto novelu zákona o sociální podpoře – právě pro samoživitelky chce, aby se zrušila omezující podmínka, že u dítěte do dvou let je možné dát jej do veřejného zařízení jen na 46 hodin měsíčně.

„Když jste samoživitelka a zoufale potřebujete jít do práce, kde překročíte tyto hodiny, tak vám další měsíce seberou rodičovský příspěvek. Toto bych chtěla odstranit,“ podotýká Marksová.

I tady ale narazila na odpor ANO. Jeho poslanci ve Sněmovně podpořili pozměňovací návrh opozice, který prosazení znemožnil. „To ale považuji za sprosťárnu, protože je to opatření přesně pro chudší a pracovité samoživitelky,“ říká ministryně. Neprošel ani návrh na to, aby se přídavek na dítě nezapočítával do příjmu pro nárok na příspěvek na bydlení, což měl být dle Marksové také „základ pro samoživitelky“.

Kvůli výživnému od státu se nikdo rozvádět nebude, říká ministryně

Vládou však na konci března prošel návrh o zálohovaném výživném. Přináší nový prvek, že za neplatiče by měl alimenty hradit stát coby „zvláštní sociální dávku“ pro děti, u kterých druhý z rodičů neplatí alimenty přes tři měsíce.

Jde o částky ve výši maximálně 2088 korun, 2568 korun či 2940 korun. Návrh nyní míří do Poslanecké sněmovny. Se zálohovaným výživným nesouhlasilo ANO. „Zákon o zálohovaném výživném jsme předložili přes odpor obou koaličních partnerů,“ upozorňuje nyní Marksová. 

Že panoval rozpor i v KDU-ČSL, potvrdil ve zmiňovaném rozhovoru Bělobrádek. „Ten spor uvnitř KDU-ČSL byl,“ připouští Bělobrádek. „V zemích, kde se náhradní výživné zavedlo, se lidé začali daleko více rozcházet,“ řekl v E15 a později dodal: „Je evidentní, že se tento nástroj nesmí stát něčím, co bude motivovat lidi, aby se rozcházeli.“

To nadzdvihlo Marksovou také. Označuje to za důležitou věc, která v Bělobrádkově rozhovoru zanikla. „Oni původně nechtěli podporovat zákon o zálohovaném výživném, protože říkají, že když bude, tak se bude víc lidí rozvádět. Co tím chtějí říct? Chtějí říct, že necháme ženy ve velké ekonomické výhodě, aby se nerozváděly, i když chtějí? Je to nesmysl, je tam max. 2500 korun měsíčně, kvůli tomu se nikdo rozvádět nebude, to si nedovedu představit,“ uvedla ministryně pro Blesk.cz. 

Fingované matky samoživitelky?

Objevují se i názory, že v Česku jsou také fingované matky samoživitelky, které pracují a žijí s partnery. Jako to uvedla v minulosti v České televizi například expertka na sociální otázky z ODS Lenka Kohoutová.

„Řada politiků a političek, hlavně těch pravicových, pořád žije v iluzi, že když je někdo samoživitelka, má nějaké výhody na dávkách. Ale nemá. Byla jedna, ale to je výhoda v uvozovkách. Že když je někdo samoživitelka, tak má delší mateřskou dovolenou než úplné rodiny. O pár týdnů. A tu okamžitě zasekl Nečas,“ vzpomíná Marksová, která se problematice věnuje dlouhodobě.

„Fakt, že je někdo samoživitelka, nikomu nepomůže. Doporučila bych expertům a expertkám typu paní Kohoutové: jděte se zeptat pravých samoživitelek, co mají za ‚velké výhody‘,“ dodala ministryně.

VIDEO: Ministryně Marksová (ČSSD) a poslankyně Adamová (TOP 09) se v duelu Blesk.cz střetly ohledně koncepce rodinné politiky MPSV

Video  Je umělé oplodnění ponižující? Marksová a Adamová v duelu o rodině  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

VIDEO: 2. díl debaty Blesk.cz se týkal mj. toho, nakolik se muži zapojují do pomoci ženám o rodinu.

Video  Když táta střídá na rodičovské, dostane bonus. Političky v duelu o rodině  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

zuzik76 ( 25. dubna 2017 17:55 )

 http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/188018-matky-samozivitelky-partnera-aktivne-hledaji-reaguje -asociace-neuplnych-rodin-na-belobradkova-slova/ odkaz asociace samoživitelek

zuzik76 ( 25. dubna 2017 17:52 )

 http://domaci.eurozpravy.cz/spolecnost/188018-matky-samozivitelky-partnera-aktivne-hledaji-reaguje -asociace-neuplnych-rodin-na-belobradkova-slova/ odkaz asociace samoživitelek

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 17:44 )

belobradku a kdyby se o samozivitelky postarala vase cirkev, ktera ze statu vytahala a jeste vytaha miliardy? dovede si naborar vedeckych pracovniku predstavit kolik penez by zustalo ve statni kase a kolika obcanum by se zlepsila zivotni uroven? to ale flaternici s kalousem nechteji priznat. velka domu se hodi.... a socani s komunisty v minulem volebnim programu volice lanili na boj proti cirkvim. kde nic, tu nic! odleva doprava, jedna velka korytarska pakaz...

moiaza ( 25. dubna 2017 17:18 )

Když slyším mluvit Bělobrádka a Fialu z ODS, nevím zda mluví dva politici, nebo šašci v cirkuse. Fiala co slovo, to lež, Bělobrádek, co slovo, to moudrost.

panda82 ( 25. dubna 2017 17:07 )

Co můžete čekat od tohoto inteligenta, jak mohou anebo chtějí rozhodovat o svých voliích , kteří jsou jim na obtíž, hlavně, že jim se sype, co mu platí za apanáž církev, jinak žádná práce než ty urážky jeho mozek nevyplodí, no snad pánbůh bude spravedlivý

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa