Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silné zemětřesení v Chile: Evakuace pobřeží, vysypané police i regály obchodů

Autor: ČTK, ula - 
25. dubna 2017
07:35

Silné zemětřesení v pondělí postihlo západní pobřeží Chile. Podle americké geologické služby USGS otřesy dosáhly mimořádné síly 7,1 stupně, v hlavním městě Santiagu de Chile se otřásaly budovy. Vážnější škody zatím nebyly hlášeny, podle fotografií ale například vypadaly věci z polic doma i zboží v regálech obchodů.

Epicentrum americká služba lokalizovala do oblasti vzdálené kolem 40 kilometrů na západ od města Valparaíso, které leží na pobřeží asi 100 kilometrů od metropole. Ohnisko se nacházelo deset až 33 kilometrů pod mořským dnem.

USGS sílu otřesů určila nejdřív na 6,7 stupně, později ji zvýšila na 7,1 stupně Richterovy stupnice.

Takto vypadalo zemětřesení v Chile v roce 2015:

Video  Zemětřesení v Chile zastihlo lidi i během nákupu, na který jen tak nezapomenou.  - Press Reset Radio
Video se připravuje ...

Chilské úřady bezprostředně po otřesech vyhlásily evakuaci pobřežních oblastí v obavě z přívalové vlny. Hrozba tsunami ale byla později odvolána. Podle chilských záchranářů zatím nebyly nahlášeny žádné vážnější škody. Následky otřesů podle expertů mohla zmírnit skutečnost, že zemětřesení bylo podmořské.

Zemětřesení během živého vysílání: 

Video  Zemětřesení živě během vysílání  - KTLA
Video se připravuje ...

V Chile jsou zemětřesení častá. Ničivé otřesy o síle 8,8 stupně spojené s tsunami jihoamerickou zemi postihly v roce 2010 a vyžádaly si 500 mrtvých. I historicky nejsilnější zemětřesení bylo zaznamenáno v Chile, v roce 1960 dosáhlo síly 9,5 stupně.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi