Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rady od Tlustého a 150 členů. Míří ODA miliardáře Sehnala opět „do hrobu“?

Autor: Václav Lang - 
25. dubna 2017
06:19

Obnovenou Občansko demokratickou alianci (ODA) představil počátkem roku podnikatel a miliardář Pavel Sehnal v honosném Primátorském salónku paláce Žofín. Obklopil se lidmi, jako je expremiér Nečas nebo exministr kultury Balvín, a slíbil bojovat za lepší prostředí pro podnikatele. Před měsícem strana vyhlásila lov na nové členy. Sehnal si pochvaluje, že stávajících 150 straníků je adekvátní číslo. Ozývá se ale kritika.

Tiskové oddělení ODA se zdráhalo čísla sdělit. „Vzhledem k tomu, že se jedná o interní informace politické strany, tak nemohu uvést přesná čísla,“ odvětil minulý týden na dotaz Blesk.cz tehdejší mluvčí Milan Řepka. V pondělí přislíbil konkrétní čísla ředitel odboru ODA pro styk s médii Daniel Ulrich, ale nakonec se neozval. „Jsme zhruba přes stovku,“ prozradil až jiný zdroj pod příslibem anonymity. 

Samotný šéf strany Pavel Sehnal pak sdělil Blesk.cz, že má ODA v současné době asi 150 členů. Podle něj je to adekvátní počet. „Myslím, že to asi odpovídá našemu plánu. Než mít stovky a stovky neaktivních členů, tak děláme takovou selekci, že chceme, abychom o těch lidech měli patřičné informace, abychom věděli, že budou platnými členy politické strany,“ vysvětlil.

Šéf místo za lidmi jezdí na Severní pól, zaznívá kritika

Strana přitom před měsícem spustila oficiální náborovou akci za účelem získání nových členů: své klienty měli na vstup do strany lákat makléři spřátelené brokerské společnosti, Sehnal navíc slíbil novým členům po zaplacení 200korunového členského příspěvku volňásky pro celou rodinu do svého aquaparku v Čestlicích, největšího takového centra ve střední Evropě.  

Předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal vystoupil 25. ledna v Praze na tiskové konferenci k zahájení činnosti strany. Sehnal se rozhodl ODA obnovit. Předseda Občanské demokratické aliance (ODA) Pavel Sehnal vystoupil 25. ledna v Praze na tiskové konferenci k zahájení činnosti strany. Sehnal se rozhodl ODA obnovit. | ČTK/Vít Šimánek

Vůči stávajícímu vedení se však zevnitř strany ozývá kritika. „To máte tak. Když máte předsedu, který chce mít politickou stranu, ale jezdí radši na Severní pól a na závody do Norska, ale za lidmi nejede, tak to je pak těžký něco udělat,“ vyjádřil se pro Blesk.cz výše zmíněný zdroj. Na mysli měl nedávnou Sehnalovu výpravu na nejsevernější bod planety, k jejímuž zdárnému výsledku uspořádal Sehnal minulý týden tiskovou konferenci. Ten kritiku odmítá. 

Balvín se distancuje, Tlustý radí

Strana nakonec ani neuspořádala dříve avizovaný březnový sjezd, kde si měla určit programové teze. Údajně byl odložen na květen. Teď se od ní navíc distancuje exministr kultury a někdejší šéf České televize Jiří Balvín, který ještě v lednu nevylučoval, že by za ODA na podzim kandidoval ve volbách.

„V ODA jsem se nikdy přímo neangažoval,“ dal teď od Sehnala ruce pryč v reakci pro Blesk.cz. „Poskytl jsem nějakou jednorázovou konzultaci, nikdo se na mě neobrací, já se neobracím na ně,“ dodal. Na dotaz, zda je ještě ve hře případná kandidatura do Sněmovny za ODA, jen řekl: „To teda ne.“

Koneckonců i Milan Řepka, který byl ještě minulý týden mluvčím strany, ve čtvrtek oznámil bez dalších podrobností, že z ODA odchází ještě před uplynutím zkušební doby.  

Sehnal ale odmítá, že by strana byla v krizi. Například spolupráce s Balvínem podle něj pořád platí. K tomu se prý sešel s „několika desítkami“ exministrů, mezi nimi například s bývalým ministrem financí Vlastimilem Tlustým. „Potkal jsem se s nimi spíš proto, abych se naučil, jak v té politice postupovat. Někdy to pro mě bylo přínosné a někdy mám prostě pocit, že ti lidé politiku dělali jako politiku, chybí tam manažerská zkušenost a v mnoha případech možná i odpovědnost za rozhodnutí,“ zhodnotil. Další jména prozradit nechtěl. 

Novou stranou jsou také Realisté. I ti se za některé návrhy nevyhnuli kritice:

raduzkaxxx ( 25. dubna 2017 09:12 )

A Nečas je záruka kvality.

auslak ( 25. dubna 2017 09:06 )

jakou funkci tam dostane Nečasová - Nagyová ????? asi bude stříkat šlehačkou

Felix Julec ( 25. dubna 2017 08:40 )

ODA vstala z hrobu?Nezapomeňte na Daniela Kroupu.Jistě bude posilou a pomůže (od peněz).Ten byl u toho když tuto stranu zadlužili tak,že zkrachovala.

joudajoudovy ( 25. dubna 2017 08:00 )

kde jsou hejkalove z tradicnich politickych stran, kteri kritizuji babise? to jim nevadi, ze se miliardar prostrednictvim ody dere k moci? prazvlastni ukaz, vsichni mohou a babis nesmi.... pouze hlupec naleti na politicka skatulata, neb je nutne rozmelnit hlasy volicu. ale narod ma svoji pamet a zna dusledky zanechane staronovymi korytari. nevolitelna strana....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa