Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přírodní kosmetika plná chemie: Může obsahovat i karcinogeny, ukázaly testy

Autor: Mii - 
25. dubna 2017
06:10

Celá řada kosmetických značek, které o sobě na obalech tvrdí, že jsou organické, ve skutečnosti potřebnou certifikaci nevlastní a obsahují látky, které se za přírodní označit nedají. Ukázaly to nezávislé rozbory britské organizace Soil Association. Klamavé výrobky se prodávají i v Česku.

Trh s přírodní kosmetikou meziročně roste o desítky procent. Objevuje se tak stále větší počet výrobců, kteří tvrdí, že jejich produkty splňují všechny požadavky „zdravého“ trendu.  Mnohdy tomu ale tak není a jejich výrobky obsahují látky, které přírodní nejsou, a často jsou spojeny s určitými zdravotními riziky. Podle organizace Soil Association výrobci více než do „pořádného“ složení investují do rozsáhlého marketingu.

U přírodní kosmetiky totiž na rozdíl od organických a BIO potravin neplatí striktní unijní regulace, které by zakazovaly pojem „přírodní“ a „organické“ používat u výrobků, které přírodní složky neobsahují.

V reakci na to vzniklo několik nezávislých standardů a certifikátů, které zaštiťuji a kontrolují složení výrobků. Výrobci je získají a mohou si je umístit na obaly až po komplexní analýze složení. Příkladem takových certifikátů je v USA NSF-ANSI a v Evropě třeba BDIH nebo Cosmos. Konzumenti ale nejsou naučeni certifikáty kontrolovat a mnohdy se orientují jen podle slova „přírodní“ na obalu.

Mezi značkami, které takovou mystifikaci (byť legální) vykonávají, jsou podle Soil Association například Rituals, Faith in Nature, Korres, Boots nebo Dr. Organic. Například fíkový sprchový gel Korres obsahuje rovnou pět látek, které by v certifikované přírodní kosmetice nemohly být. Koupelový olej s argonovým olejem značky Rituals pak obsahoval nepřírodních látek rovnou osm. Většina těchto výrobků je volně prodejná v českých obchodech.

Chemička: Byla jsem šokovaná

„To, co jsme zjistili, je jen špička ledovce. Obaly produktů, které jsme zkoumali, byly doslova posety zmatečnými termíny. Zákazníci se v tom neorientují, a když jsme jim výsledky odprezentovali, 72 % z nich uvedlo, že se cítí podvedeno,“ uvedl šéf Soil Association Peter Melchett.

Na analýze produktů pracovala profesorka molekulární chemie Vyvyan Howardová z Ulsterské univerzity. „Byla jsem z toho šokovaná. Produkty, které o sobě hlásaly, že jsou přírodní, obsahovaly nebezpečné karcinogeny. Doporučuji všem lidem, aby vybírali jen výrobky s nezávislými certifikáty,“ uvedla pro server Guardian.

Všechny značky byly kontaktovány s prosbou o vyjádření. Odpověděl jen výrobce Boots, jenž uvedl, že věc bude řešit.

Problémům s klamavou kosmetikou se člověk vyhne třeba používáním přírodních olejů. Jak využít kokosový?

Video  Pět tipů, jak využít kokos pro péči o pleť a vlasy  - iStock.cz/mojezdravi.cz/ccmixter.org
Video se připravuje ...

koliaska ( 31. července 2019 22:26 )

Bohužel, u spousty výrobců výraz "přírodní kosmetika" neznamená vůbec nic. Myslím si, že pokud se člověk chce takovým mnohdy až nebezpečným přípravkům vyhnout, tak je dobré nekupovat kosmetiku od velkých výrobců. Já se třeba v tomto ohedu snažím spíš podporovat české značky. Velmi dobré zkušenosti mám například s touto: http­s://ww­w.be­amia­.cz/

pepen ( 25. dubna 2017 08:33 )

Dnešní doba je jen o zlodějinách a podvodech-hrabat a hrabat a jde se přes mrtvoly!!!!Každý si chce nahrabat co nejvíc milionů a nekouká,zda poškodí klienty nebo zákazníky!!!!!Odporná doba-blíží se opravdová pohroma-tiká časovaná bomba!!!!!

Zobrazit celou diskusi